Sluiten

EPO heeft geen effect op spiersamenstelling en vorming van bloedvaten

Artikel

Geplaatst op 13 oktober 2014

Geplaatst op 13 oktober 2014

Het injecteren van EPO leidt alleen tot een aanzienlijke stijging van de VO2max. Op de spiersamenstelling en de vorming van nieuwe bloedvaten heeft EPO geen effect. Dat blijkt uit een degelijke studie van Deense onderzoekers die in het verleden meer onderzoek hebben gedaan naar de effecten van EPO.

EPO

Hoewel EPO (erytropoëtine) sinds 1990 op de dopinglijst staat, heeft dat verbod tal van duuratleten er niet van kunnen weerhouden om het middel toch te gebruiken. De kans op een positieve dopingtest was in de jaren ’90 immers zo klein dat veel atleten dit risico namen. Sinds de dopingcontroles aanzienlijk zijn verbeterd, zijn vele duuratleten betrapt op het gebruik van EPO, zoals langlaufers, hardlopers en wielrenners. De populariteit van EPO is mede te verklaren doordat het de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg stimuleert. Hierdoor stijgt de hematocrietwaarde (percentage cellen in het bloed) en dus de capaciteit van het bloed om zuurstof naar de spieren te transporteren. Er zijn echter aanwijzingen dat EPO ook tot andere adaptaties zou leiden waardoor duurinspanning langer vol te houden is, zoals veranderingen op spierniveau en doorbloeding.

Vier onderzoeksgroepen

Deense onderzoekers hebben 36 ongetrainde mannen met een VO2max van ongeveer 43 ml/kg.min en een hematocrietwaarde van ongeveer 42% in 4 groepen verdeeld: één groep ging trainen en kreeg EPO; één groep ging trainen en kreeg een placebo; één groep kreeg alleen EPO; één groep kreeg alleen een placebo. De trainingsperiode duurde 10 weken waarbij de proefpersonen 3 keer per week onder begeleiding trainden. Gedurende de 10 weken kregen de proefpersonen wekelijks een injectie met EPO (Darbepoietin-α) of een placebo. Bij aanvang en na afloop van het onderzoek is een MRI gemaakt van de m. quadriceps femoris en zijn spierbiopten genomen uit de m. vastus lateralis.

In beide groepen die EPO kregen, steeg de hematocrietwaarde met 12-13%. Het combineren van training met EPO leidde tot een stijging van de VO2max van 27%, terwijl alleen training tot een stijging van 19% leidde. Bij de groep die alleen EPO kreeg en niet trainde steeg de VO2max met 15%. Het maximale vermogen nam in de groep die trainde en EPO kreeg toe met 20%, terwijl dit met 18% steeg in de groep die alleen trainde. In de groep die niet trainde en wel EPO kreeg is een aanzienlijke, maar niet-significante, stijging van het vermogen gevonden. Daarnaast nam in beide groepen die trainden de dwarsdoorsnede van de m. quadriceps femoris toe met 5%. Verder is in beide trainingsgroepen een toename van het aantal haarvaten in de spier gevonden. Dit kan wijzen op een betere doorbloeding. Tot slot bleek dat de training leidde tot veranderingen in de spiervezeldiameter en de spiervezelverdeling en dat EPO hier geen effect op had.

Werkt EPO prestatiebevorderend?

Uit deze Deense studie blijkt duidelijk dat het injecteren van EPO geen effect heeft op de spiersamenstelling en de vorming van nieuwe bloedvaten, maar alleen de hematocrietwaarde en de VO2max beïnvloedt. Hoewel het te verwachten is dat bij een stijging van de VO2max door het injecteren van EPO ook het maximale vermogen stijgt, is dat in deze studie niet statistisch aangetoond bij de groep die alleen EPO kreeg. Op basis van deze studie blijkt wel dat bij ongetrainde mensen het beginnen met trainen belangrijker is dan het innemen van EPO.

Larsen MS, Vissing K, Thams L, Sieljacks P, Dalgas U, Nelleman B, Christensen B (2014) Erythropoietin administration alone or in combination with endurance training affects neither skeletal muscle morphology nor angiogenesis in healthy young men. Exp. Physiol., Doi: 10.1113/expphysiol.2014.080606
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.