Sluiten

EK Vrouwenvoetbal 2017: belangstelling overtreft verwachtingen

Artikel

Publicatiedatum 28 mei 2018

In 2017 vond in Nederland het EK vrouwenvoetbal plaats. Het EK verliep voor Nederland bijzonder succesvol: de Oranjevrouwen werden onder leiding van coach Sarina Wiegman Europees kampioen. Was de belangstelling in Nederland voor het EK groter dan vooraf werd voorzien? Het Mulier Instituut onderzocht de belangstelling en betekenis van het evenement: 8 miljoen mensen hebben het toernooi gevolgd.

In het factsheet ‘EK vrouwenvoetbal 2017 – Belangstelling en betekenis’ van het Mulier Instituut wordt duidelijk dat zes op de tien volwassen Nederlanders, 8 miljoen personen, het EK vrouwenvoetbal 2017 hebben gevolgd. Deze belangstelling overtreft de verwachtingen: twee maanden vóór het EK waren nog vier op de tien Nederlanders voornemens het toernooi te volgen.

Stimulans voor vrouwenvoetbal?

Uit het onderzoek blijkt de brede steun voor de organisatie van het EK in eigen land, zowel vóór als na het EK. Maar liefst 60 procent was positief, 37 procent neutraal en 3 procent negatief. Ruim de helft van de Nederlanders verwacht bovendien dat dit succesvolle EK een impuls geeft aan het vrouwenvoetbal in ons land. Ongeveer een even groot deel van de Nederlanders veronderstelt dat het evenement en het Nederlands succes het imago van vrouwenvoetbal verbeteren.

Effect op de KNVB?

Het is de vraag in hoeverre deze positieve gevoelens ook een voorspellende waarde hebben, bijvoorbeeld ten aanzien van de ontwikkeling van ledentallen van de KNVB. Het aantal vrouwen en meisjes dat lid is van de KNVB is tussen namelijk 2004 en 2016 verdubbeld. En dat in een periode zonder successen van het kaliber EK-goud. Over een tijdje zullen we zien wat de ledenaantallen ná 2017 doen.

Huldiging EK vrouwenvoetbal

Het best bekeken televisieprogramma van 2017 in Nederland was de huldiging van het vrouwenteam na de gewonnen finale tegen Denemarken (bijna 5,4 miljoen kijkers). Dit programma trok bijna twee keer zoveel bekijks als de best bekeken WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands mannenelftal in 2017 (Nederland-Bulgarije: 2,8 miljoen).

Meer lezen

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.