Sluiten

EK Atletiek meer dan een sportwedstrijd

Artikel

Publicatiedatum 5 juli 2016

Zes juli 2016 vonden de Europese Kampioenschappen Atletiek in Amsterdam plaats. Een evenement dat de ‘moeder aller sporten’ flink op de kaart heeft gezet in ons land. De organisatie, de bond en de stad wilden met side-events veel mensen actief betrekken bij de EK. Kenniscentrum Sport is benieuwd hoe de organisatie dit opgepakt heeft en ging het gesprek aan met Yvonne Tamminga. Zij was plaatsvervangend directeur en onder meer verantwoordelijk voor de maatschappelijke spin-off van het evenement.

Atletiekunie en gemeente Amsterdam waren de contractpartners van de stichting EK Atletiek Amsterdam 2016. Hun gezamenlijk doel was om de EK in maatschappelijk opzicht zo goed mogelijk te benutten. Daarbij legden ze de focus op Gezondheid & Vitaliteit, een van de zes themagebieden waarop volgens het DSP-onderzoek ‘Meer halen uit sportevenementen’ maatschappelijke spin-off te halen is.

Kies een focus

Dit is meteen een van de belangrijkste leerpunten die Tamminga uit eerder door haar georganiseerde evenementen heeft opgedaan: focus kiezen! Vanuit deze focus op gezondheid en vitaliteit heeft zij met de Atletiekunie en de gemeente Amsterdam gekeken welke doelgroep daar het beste bij past. En welke doelstellingen het beste aansluiten bij de visie van alle betrokken partijen. Zo zijn ze tot de programmering van hun side-events gekomen, waaruit blijkt dat jeugd de belangrijkste doelgroep is.

Gezamenlijk plan voor het EK Atletiek met cofinanciering

Bovenstaande klinkt heel eenvoudig, maar Tamminga geeft aan dat niet alles vanzelf gegaan is: “Ons grootste voordeel is dat we op tijd begonnen zijn met de voorbereiding, namelijk al in 2013. De Atletiekunie gaf aan vooral bestaande programma’s in te willen zetten, de gemeente Amsterdam wilde de side-events zo goed mogelijk aan laten sluiten bij haar beleidsdoelstellingen en ik wilde me met ons projectteam vanuit de stichting EK Atletiek vooral focussen op events tijdens de EK. Zo zijn we gezamenlijk tot een plan gekomen, waarvoor we met succes subsidie aangevraagd hebben bij het ministerie van VWS.” Tamminga geeft aan dat alle drie de partijen cofinanciering ingebracht hebben.

De Johan Cruijff Foundation was maatschappelijk partner van de EK. Op verschillende wijzen is daar geld voor ingezameld. Zo ging bijvoorbeeld 1,- per deelnemer aan de Brooks 10K Champions Run naar de JC Foundation. Hiermee zijn gezamenlijk tien Schoolplein 14 projecten gerealiseerd.

Evaluatie van de spin-off

Sommige doelen die de stichting EK Atletiek had geformuleerd waren heel smart. Bijvoorbeeld het aantal deelnemers aan de side-events. Maar in het algemeen was het doel vooral om meer mensen op enigerlei wijze te verbinden aan de atletieksport: bezoekers, deelnemers aan side-events, volgers op afstand. Meer mensen die de atletieksport gaan beoefenen zou een mooie bijvangst zijn, maar was geen doel op zich. Voor de evaluatie volgde de organisatie de richtlijnen van de werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP). De economische spin-off van het EK is geëvalueerd door het Mulier instituut in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Evaluatie van de maatschappelijke spin-off heeft de DSP groep voor zijn rekening genomen, eveneens in samenwerking met de HvA.

“Begin op tijd!”

Meer informatie over subsidiemogelijkheden vanuit de rijksoverheid rondom topsportevenementen is te vinden in het Beleidskader sportevenementen.

De belangrijkste tip die Tamminga aan haar collega-organisatoren mee wil geven: “Begin op tijd! Er zit veel tijd in de afstemming met tal van partijen, in het organiseren en verdelen van financiering.” Toch staat ze honderd procent achter de gezamenlijke aanpak met de gemeente Amsterdam en de Atletiekunie. “Een volgende keer zou ik het weer op deze manier aanpakken!”

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.