Sluiten

EHBO voor ouders en coaches?

Blog

Publicatiedatum 27 januari 2015

Op de middelbare school kende ik een meisje dat jaren eerder haar neus had gebroken bij het pitchen tijdens softbal. Een vriend besloot na een enge landing op zijn nek, vaarwel te zeggen tegen rugby. Sport is leuk en ontzettend gezond, maar er kan altijd iets misgaan. Want sport brengt risico’s met zich mee. Risico’s waar we, als ouders, coaches, vrijwilligers, op voorbereid kunnen zijn – maar zijn we dat ook?

Uit een Amerikaanse survey blijkt dat 40% van de coaches geen veiligheidstraining heeft gehad. Het aantal andere vrijwilligers en ouders dat bekend is met eerste hulp en reanimatie, zal naar vermoeden nog lager liggen.

Kunnen we hier iets aan doen? En zouden we hier iets aan moeten doen? In Florida is een programma gestart om de drempel voor veiligheidscursussen te verlagen, door deze enkele keren per maand gratis aan te bieden bij sportverenigingen. Aan coaches, maar ook aan andere vrijwilligers en geïnteresseerde ouders.

En uiteindelijk is de veiligheid van onze kinderen natuurlijk ontzettend belangrijk. Het zou mooi zijn als er bij elke wedstrijd, elke training een EHBO-er aanwezig is, zoals we dat zien bij festivals, maar de kans daarop is klein. Badmeesters zijn al verplicht om een EHBO én reanimatie diploma op zak te hebben. Kunnen we dit niet doortrekken naar elk sportveld, elke zaal, elke dag?

Er bestaan in Nederland verschillende EHBO cursussen, waaronder één gericht op sport en één gericht op kinderen. Met de EHBO cursuskiezer van Het Oranje Kruis vind je snel of er een cursus bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.