Sluiten

Eerste 6 maanden kind cruciaal in ontwikkeling motorische vaardigheden

Blog

Publicatiedatum 15 augustus 2014

Gymlessen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jonge kinderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de basis voor de motorische ontwikkeling wordt gelegd in de eerste 6 maanden van het leven van een kind.

Daarnaast maken neurowetenschappers en gedragswetenschappers een onderscheid tussen temperament en karakter. Beiden zijn gebaseerd op motieven van andere aard en het is dus belangrijk om ze te onderscheiden bij de ontwikkeling van het het kind.

Duurzame motivaties: het temperament

Duurzame motivaties zijn motivaties die gesmeed worden in de eerste maanden van ons leven. Ze ontstaan spontaan en onvoorwaardelijk. Deze motivaties vormen daarmee onze ware aard. Ze vormen onze roeping en voortdurende voorkeuren. Onze fundamentele waarden en manier van leven worden hier mede door bepaald.

Voorwaardelijke motivaties: het karakter

De voorwaardelijke motivaties vloeien voort uit onze opvoeding en uit onze sociaal-culturele omgeving. We verwerven ze tijdens de kindertijd en tijdens de adolescentie, waardoor deze motivaties veel kwetsbaarder zijn: ze zijn immers afhankelijk van externe factoren zoals erkenning en resultaten.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.