Sluiten

Een zonnesteek voorkomen

Artikel

Publicatiedatum 10 juni 2015

Met de zomervakantie op komst is het goed om je voor te bereiden op mooi weer. Heerlijk om met je kinderen de hele dag buiten te zijn! Maar als de zon fel schijnt en het warm wordt buiten kunnen kinderen daar ook hinder van ondervinden. Een zonnesteek voorkomen is op zulke dagen erg belangrijk.

Zonnebrand, hoofdpijn, spierkrampen en vermoeidheid zijn verschijnselen die kunnen optreden als kinderen het te warm krijgen en onbeschermd lang in de felle zon lopen. In extreme gevallen kan het koelsysteem van het lichaam ontregeld raken en kunnen kinderen zoveel vocht verliezen, dat ze niet meer plassen en suf worden. Dit is een gevaarlijke, gezondheidsbedreigende situatie die je niet moet onderschatten en waarvoor je acute medische hulp moet inroepen.

Hoe kan je een zonnesteek voorkomen?

Allereerst: bescherm de huid van je kind tegen de UV-straling van de zon. Smeer je kind aan het begin van een warme dag goed in en herhaal dit iedere twee uur. Het KWF adviseert om hiervoor een zonnebrandmiddel te gebruiken met minimaal factor 20, in het buitenland liever nog factor 30.

Ook als je een waterproof zonnebrandmiddel gebruikt moet je je kind na het zwemmen opnieuw insmeren. Geef het daarna een shirtje aan en een petje op, om het lijf en het hoofd te beschermen tegen de zon.

Om te voorkomen dat je kind oververhit raakt, is het ook van belang om ervoor te zorgen dat ze op het heetst van de dag geen intensieve spelletjes in de volle zon doen.

Creëer wat schaduwplekken met doeken en parasols en doe het midden op de dag even rustig aan. Laat je kind regelmatig drinken. Wacht niet tot het dorst krijgt, dan is het vaak al veel lichaamsvocht kwijtgeraakt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.

 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.