Sluiten

Een loopfiets kopen: waar let je op?

Artikel

Publicatiedatum 17 april 2015

Dus je wilt een loopfiets kopen voor je kind. Ze zijn immers goed voor de ontwikkeling en natuurlijk hartstikke leuk voor de kleine. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wij zetten het voor je uiteen.

Vorm en materiaal

‘Ouderwetse’ loopfietsjes gemaakt van hout worden nog steeds verkocht en zijn razend populair. Van klassieke designs tot fietsjes waar jij als ouder nog wel eens jaloers op kan worden: er is keuze zat.

Daarnaast worden er veel loopfietsen aangeboden gemaakt van aluminium of kunststof die al wat meer lijken op een ‘echte’ fiets. Het voordeel van metalen loopfietsjes is dat het zadel en het stuur meestal verstelbaar zijn en het dus beter afgesteld kan worden op je kind.

Let er bij de aankoop van een loopfiets ook op dat het instappunt van de fiets niet te hoog is. Een laag instappunt is en voelt veiliger.

Wel of geen rem?

Voor kinderen tot drie jaar worden loopfietsen zonder rem aangeraden, omdat remmen een onnodige extra handeling is. Bovendien zijn jonge kinderen nog niet sterk genoeg om een handrem te gebruiken. Om te stoppen, laten zij de loopfiets uitrollen of slepen ze met hun voeten over de vloer om tot stilstand te komen. Voor oudere kinderen die meer snelheid maken, kan een rem wel verstandig zijn.

Net als voor gewone fietsen, zijn er verschillende soorten remmen voor loopfietsen: trommel-, velg- en bandenremmen en een remnaaf. Het soort rem dat wordt gebruikt, verschilt per merk.

De bandenrem is het goedkoopst en wordt daarom veel gebruikt, maar is niet de meest prettige variant. De velgrem is het bekendst en lijkt het meest op het remsysteem van normale fietsen.

De trommelrem is geplaatst dicht bij de as. Dit is volgens sommigen het veiligste systeem, maar ook een remnaaf wordt door veel gerespecteerde merken gebruikt. Ook dit systeem bevindt zich in de as van de loopfiets.

Stuurbegrenzing

Een stuurbegrenzer zet een limiet aan de draaihoek van het stuur. Dit maakt het voor je kindje makkelijker om de fiets onder controle te houden, maar is tevens gevaarlijk bij een val. Het stuur kan namelijk niet plat op de grond vallen, waardoor de kans bestaat dat je kindje ongelukkig op één van de uiteinden van het stuur terechtkomt.

Stel het stuur zo in, dat je kindje niet te veel omlaag hoeft te kijken (want dan ziet het minder goed wat er om zich heen gebeurt) en met licht gebogen armen comfortabel kan zitten.

Het zadel

Kies voor een loopfiets met een ergonomisch gevormd zadel. Dit betekent een zadel dat je kindje ondersteunt bij de loopbeweging en voldoende grip biedt. Deze zadels zijn van achter breder dan van voren en zouden je kindje niet moeten belemmeren tijdens het loopfietsen. Met name houten loopfietsjes zijn niet altijd voorzien van een ergonomisch zadel.

Het zadel moet zo zijn afgesteld dat je kind makkelijk met de voeten bij de vloer kan en ook tijdens het loopfietsen de benen gebogen kan houden. Zo kan het goed kracht zetten.

Loopfiets banden

Er zijn drie soorten banden: luchtbanden, massieve banden en ballonbanden. Luchtbanden zijn het meest gangbaar. Ze bieden voldoende comfort en raken zelden lek. Ballonbanden zijn nog relatief nieuw, maar bieden nog meer voordelen dan luchtbanden. Doordat ze minder hard opgepompt hoeven te worden, vangen ze trillingen beter op.

Massieve banden zijn een stuk minder comfortabel dan de andere twee varianten. Ze worden dan ook met name gebruikt bij loopfietsjes die als speelgoed dienen en niet om daadwerkelijk lange afstanden mee af te leggen. Makkelijk zijn ze wel: ze hoeven niet opgepompt te worden.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.