Sluiten

Een goede basis maakt een wereld van verschil

Blog

Publicatiedatum 24 september 2014

Je zit naar je kindje te kijken en je voelt je trots als je ziet hoe snel ze zich ontwikkelen. Dagelijkse koek voor ons bij The Little Gym: ouders, trots op wat hun kind allemaal kan en durft. Maar ook wij zijn trots, als we zien hoe kinderen zich, allemaal op hun eigen manier, ontwikkelen.

De ontwikkeling van een kind is fascinerend. Besef je wel eens als ouder hoeveel invloed jouw aanwezigheid heeft op de ontwikkeling van jouw kindje? Volgens Dick Swaab, arts en neurobioloog, zijn de eerste maanden en jaren van groot belang om een goede basis te leggen voor de verdere ontwikkeling.

Zelf laten doen

Een stimulerende omgeving is hierbij van belang. Bied een kind zoveel mogelijk activiteiten aan. De kunst is om ze niet teveel te helpen maar ze het zelf te laten uit proberen. Kijk als ouder eens toe hoe je kind zelf wordt uitgedaagd problemen op te lossen. Je zult versteld staan.

Wat wij vaak in onze Gym zien is dat ouders helemaal niet op de hoogte zijn van het kunnen van hun kindje. Onze instructeurs proberen de kinderen zoveel mogelijk zelfstandigheid te bieden en ze daarbij te prijzen en te complimenteren. Het zelfvertrouwen zien we met de week groeien.

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen van groot belang is.

Het is goed om kinderen al spelenderwijs kennis te laten maken met zaken waar we als volwassenen dagelijks mee dealen. Denk aan wachten op je beurt, delen en omgaan met teleurstellingen. Op deze manier leggen ze al een gedegen basis voor het later volwassen worden.

Klimmen en klauteren

Tegenwoordig worden veel kinderen zoet gehouden met de iPad of tv. Zintuiglijke waarnemingen vallen steeds meer weg door dit soort nieuwe technieken. Kinderen moeten kunnen klimmen, klauteren, maar ook zaken waarnemen zoals een insect wat over je handje heen kruipt.

Vooruit, insecten hebben we niet in de Gym, maar klimmen en klauteren, kan bij ons des te meer. Doordat we kinderen ook leren landen en springen merken veel ouders ook al snel in de speeltuin veranderingen als hun kleine wildebras van het klimrek afvliegt en netjes op twee voetjes land.

Stevige basis voor later

Je wilt je kind een goede stevige basis meegeven voor later. Wanneer we kijken naar de toekomst zien we een duidelijke verandering. Steeds meer worden capaciteiten zoals samenwerken, probleemoplossend vermogen en ondernemend zijn van belang. Laten dit nou net competenties zijn waarvoor je de basis al in de jonge jaren legt. Dit zijn zaken die kinderen niet per definitie op school mee krijgen.

Drie dimensionaal

Bij The Little Gym werken we vanuit het drie dimensionale leerproces. Naast het fysieke aspect besteden we ook veel tijd aan cognitief en sociale aspecten. We laten ze al vroeg kennis maken met leren luisteren, getallen, letters, normen en waarden, en spreken het probleem oplossend vermogen aan.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.