Sluiten

Een cocktail van veelgebruikte supplementen heeft geen effect op spierkracht

Artikel

Geplaatst op 15 juli 2013

Geplaatst op 15 juli 2013

Het innemen van een cocktail van veelgebruikte voedingssupplementen heeft geen effect op de spierkracht na 6 weken krachttraining, vergeleken met het innemen van een placebo. Dit vonden onderzoekers uit Florida in een studie naar de effecten van voedingssupplementen bij 24 gezonde getrainde mannen.

Veel atleten en trainers geloven dat voedingssupplementen de sportieve prestatie kunnen bevorderen. Veelgebruikte supplementen zijn onder andere wei-eiwitten, cafeïne, essentiële aminozuren, creatine, bèta-alanine en L-arginine. Of deze stoffen ook werkelijk kunnen helpen bij het verbeteren van de spierkracht onderzochten voedingsdeskundigen van de universiteit van Florida. Zij maakten een cocktail met alle bovenstaande ingrediënten en lieten een groep deelnemers krachttraining doen.

Zij kozen voor een groep deelnemers die allen al minstens drie keer per week aan krachttraining deden. De 24 gezonde mannen (24 jaar, 180,5 cm, 83,7 kg) zijn ingedeeld in een supplement- en een placebogroep. Geen van de deelnemers of onderzoekers wist wie in welke groep zat. Tijdens de studie kregen alle deelnemers vijftien minuten voor en direct na de weerstandstraining twee drankjes. De placebogroep kreeg twee keer een drankje met maltodextrine (suiker). De supplementengroep kreeg twee keer de supplementencocktail. Voor en na de zes weken zijn alle deelnemers getest. Hun gemoedstoestand, hartfrequentie, lichaamsgewicht, vetvrije massa en diverse bloedwaarden zijn afgenomen. Tijdens het onderzoek trainden alle deelnemers drie keer per week.

De onderzoekers vonden verder geen verschil tussen de beide groepen in de gemoedstoestand, de bloeddruk, de hartfrequentie, en andere bloedwaarden. Ook vonden de onderzoekers geen verschil in trainingsvolume en prestatie tussen beide groepen. Na de zes weken training was bij beide groepen de vetmassa afgenomen en de spiermassa toegenomen. Deze laatste was bij de supplementengroep iets hoger dan bij de placebogroep. Omdat er verder geen verschil gevonden is in vetmassa, lichaamsgewicht of andere waarden (ondanks de meer dan 20 onderzochte waarden) is de kans groot dat dit kleine verschil op toeval berust.

De onderzoekers concluderen daarom dat het innemen van voedingssupplementen in sportdrankjes geen effect heeft op de prestatie of de bloedwaarden bij gezonde, getrainde mannen.

Ormsbee MJ, Thomas DD, Mandler WK, Ward EG, Kinsey AW, Panton LB, Scheett TP, Hooshmand S, Simonavice E, Kim J-S (2013) The effects of pre- and post-exercise consumption of multi-ingredient performance supplements on cardiovascular health and body fat in trained men after six weeks of resistance training: a stratified, randomized, double-blind study. Nutrition & Metabolism, 10:39-49
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.