Sluiten

Dynamisch werken voor gezondere werknemers

Artikel

Publicatiedatum 8 december 2015

Dynamische werkplekken kunnen werknemers motiveren om meer te bewegen en bewegend te werken op de werkplek. De zittijd kan tijdens een achturige werkdag met 77 minuten worden verkort. Dit is veel gezonder voor de werknemers en vermindert de werkprestaties niet blijkt uit onderzoek. Het verhoogt juist de fitheid, creativiteit en alertheid van medewerkers.

Drie tot vier miljoen mensen in Nederland hebben een zittend beroep en de verwachting is dat Nederlanders door verdere automatisering langer en vaker zullen zitten. Tegelijk komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dit een belangrijk risico vormt voor de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en problemen aan het bewegingsapparaat. Meer bewegen op het werk kan deze negatieve gevolgen van zitten voorkomen.

Fitter en creatiever

Dat Nederland bovenaan de Europese ranglijst staat als het gaat om zitgedrag heeft te maken met de aard van het werk in de kenniseconomie waarin veel computerwerk zittend gebeurt. Het is eigenlijk heel tegenstrijdig dat sectoren waarin creativiteit een grote rol speelt vooralsnog geen prioriteit geven aan het verminderen van het zitgedrag van hun werknemers. Als werknemers in beweging zijn tijdens het werk en hun spieren aanspannen, ontstaat er een betere doorbloeding in het lichaam en de hersens. Dat zorgt voor fittere werknemers en een grotere creativiteit.

De voordelen van dynamisch werken

  • Dynamisch werken op een bureaufiets, loopband of aan een stabureau of -tafel, verhoogt het energieverbruik waardoor het lichaam vetten en suikers beter opneemt dan tijdens het traditionele zittende werk op een stoel aan een bureau.
  • Werken op een zitbal vraagt niet meer energie dan zittend werken, maar is wel iets gezonder voor de rompstabiliteit.
  • Het energieverbruik van werken aan een alternatieve werkplek wordt pas substantieel hoger tijdens lopend of fietsend werken.
  • Dynamisch werken kan de zittijd tijdens een achturige werkdag met 77 minuten verkorten.
  • Dynamisch werken zorgt voor fittere, creatievere en alertere medewerkers.

Hoogleraar klinische psychologie, Erik Scherder, is fan van deze werkstijl en hij legt in dit filmpje uit waarom. Een kanttekening: lopend of fietsend werken is niet voor iedereen weggelegd en bij sommige werkzaamheden kan het de taakprestatie verslechteren, vooral als het om nauwkeurig werken met de muis gaat.

Trigger voor gedragsverandering

Een toenemend aantal bedrijven ziet de gezondheidsvoordelen in van dynamische werkplekken met zit-sta-tafels, zitballen en zelfs bureaufietsen. Daardoor kunnen werknemers wisselen tussen zittend en staand werken, en bewegen met hun benen terwijl ze werken. Kenniscentrum Sport krijgt dan ook steeds meer aanvragen van bedrijven die willen weten hoe ze dynamisch werken kunnen doorvoeren op de werkvloer. De bewustwording over de risico’s van langdurig zitten neemt toe en dynamisch meubilair is daarbij een belangrijke trigger voor gedragsverandering.

Lees meer over dynamisch werken

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.