Sluiten

Dutch Design voor de Sport: Voorbij het talent

Artikel

Publicatiedatum 3 december 2018

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Na zeven jaar als bezoeker rond te struinen, viel mij op dat sport – naast leefstijl en bewegen – een zichtbaar thema lijkt te worden bij de eindexamenwerken van de Dutch Design Academy. Ik deel 5 sportieve design initiatieven. In dit artikel: een ontwerp dat de fysieke mogelijkheden van de sporter vergroot.

Martin Sallières

Martin Sallières is geboren in een klein stadje in het zuiden van Frankrijk. Maar Martin is getogen in Seine Saint Denis, in het oostelijke deel van Parijs. Hij heeft daar een bachelor in natuurwetenschappen gedaan. Techniek is iets wat hem in hoge mate interesseert, maar hij is net zo gegrepen en gefascineerd door vormgeving.

Op de Designweek is zijn examenwerk te zien. Het is een futuristisch ontwerp wat de longcapaciteit van marathonlopers vergroot.

Recordpoging marathon

Martin haalde zijn inspiratie uit de recordpoging tijdens de marathon 6 mei 2017, op het Italiaanse race circuit Monza, met Kipchoge, Lelisa Desisa uit Ethiopië en Zersenay Tadese uit Eritrea. Het was een marketingstunt van Nike. In samenwerking met wetenschappers werden vooraf alle factoren uitgedacht voor optimale marathoncondities met speciale kleding, begeleiding van fysiologen, psychologen en hazen die de renners uit de wind hielden.

Toen de drie hardlopers op 6 mei 2017 tevergeefs probeerden de marathongrens van twee uur te doorbreken, vroeg Martin Sallières zich af hoe hij iets zou kunnen toevoegen aan het menselijk lichaam dat dit wel zou doorbreken. Martin is getriggerd door de grens tussen mens en machines. Protheses, microchips en exoskeletten gaan in de toekomst de prestaties van mensen verbeteren.

Een exoskelet is een uitwendig skelet dat kan bewegen door robot-technologie en zo de lichamelijke belasting kan verminderen doordat het een groot deel voor zijn rekening neemt. Vergelijk het met de elektrische fiets: je fietst nog wel, maar het bereik is vele malen groter geworden terwijl je minder inspanning levert.

Extra luchtzakken

Martin koos de ademhaling als aangrijpingspunt voor de prestatieverbetering. Hij keek de kunst af bij de vogels en maakte een hardloopuitrusting met extra luchtzakken die in verbinding staan met de longen. Een mooi staaltje mimicry. Mimicry is de studie naar hoe dieren en planten omgaan met omstandigheden waar we het als mens moeilijk mee hebben. Het ademhalingssysteem van vogels is heel specifiek. De longen kunnen niet uitzetten, ze hebben een vaste omvang met eenzelfde volume. In plaats van slinken en uitzetten hebben vogels verschillende luchtzakjes die zuurstofrijke lucht door het lichaam transporteren.

Wat kunnen we ermee?

Dit systeem heeft Martin Sallières tot een slimme toepassing van de extra luchtzakken voor hardlopers geleid. Het is natuurlijk avant garde, het begin van een mogelijk volgende generatie ontwerpen.

Het is niet waarschijnlijk dat de sport dergelijk ontwerp zal omarmen. Het strookt niet met de beginselen van fairplay. Je hoeft maar de debatten over doping te volgen om te begrijpen dit vele bruggen te ver is. Het idee dat je sportprestaties kunt realiseren door goed naar de natuur te kijken en verschijnselen te benutten in de sport is al veelvuldig toegepast. Ik schreef er eerder over in mimicry in de sport.

Gaat Martin verder met sport?

Sallières: “Auto’s waren mijn eerste design passie. De keuzes in die branche zijn altijd in de buurt van maken en techniek. Dit is wat ik er leuk aan vind. Maar ik zie nu hoe design overal is en het sterkst als er een verhaal aan vast zit, een vraag stelt of een perspectief biedt. Ik ga verder met sport, maar dan met het schoeisel van sporters.” Sallières is ‘footwear designer’ bij het Nederlandse schoenenmerk Filling Pieces.

De artikelen in deze serie Dutch Design Week 2018:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.