Sluiten

Dutch Design voor de Sport: hoe vind je een passende sport?

Artikel

Publicatiedatum 13 november 2018

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Na zeven jaar als bezoeker rond te struinen, viel mij op dat sport – naast leefstijl en bewegen – een zichtbaar thema lijkt te worden bij de eindexamenwerken van de Dutch Design Academy. Ik deel 5 sportieve design initiatieven. In dit artikel: hoe vind je een passende sport voor jezelf?

Jekabs Dreska: Celebrate Your Fitness

Jekabs heeft zich laten inspireren door het beeld van de zoektocht in de liefde bij het ontwikkelen van zijn programma om voor jou de ideale sport-match te maken. Er is zoveel aanbod dat het lastig kiezen is en Jekabs wil iedereen een goede start geven. Hij ontwikkelde een tool voor iedereen die een programma zoekt dat echt bij hem of haar past.

Iemand die competitief en extrovert is, wordt aangetrokken door een gevarieerde mix van activiteiten. Als je tamelijk gesloten bent en van struinen in de natuur houdt wil je de zintuigen de kost geven. Om een succesvolle match te maken heeft Jekabs een gedetailleerde vragenlijst gemaakt op basis van specifieke persoonlijkheidstypen die gekoppeld worden aan een sportplan op maat, dat zal werken.

Het project is ontstaan vanuit zijn eigen ervaring met hardlopen, gewichtheffen en uitproberen van verschillende diëten en oefeningen. Bovendien heeft hij het onderwerp goed verkend door de filosofie van leefstijl en sporten en de betekenis ervan voor mensen in het leven te bestuderen. Hij begon het Celebrate Your Fitness-project vanuit de overtuiging dat iedereen baat bij sporten heeft. Hij is ongerust over het risico op zwaarlijvigheid dat groter is dan ooit. De zittende leefstijl en het gebrek aan kennis over bewegen maakt dat we verder af raken van een positieve beleving van ons lichaam. De fitnessindustrie en de media leiden ons ook om de tuin, hij wil ons helpen te zoeken wat bij ons past! Een gezond leven leiden dat bij je past en aansluit bij je persoonlijke waarden, goed voor je body & soul. Wil je zien hoe dat in zijn werk gaat: bekijk deze korte introductiefilm:

Proef op de som

Ik besluit de test te maken. Natuurlijk is het niet helemaal eerlijk aangezien ik wel weet wat ik fijn vind in sport en met bewegen. De test is snel genoeg ingevuld en ik ben erg verrast hoe raak hij is. De uitspraken die hij doet naar aanleiding van de persoonskenmerken zijn treffend en het sportadvies is dichtbij wat ik doe en als aantrekkelijk beleef.

Illustratie ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Het advies is wekelijks stevig te fietsen, langer dan een half uur, in behoorlijk tempo om uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Ook wordt mij aangeraden een competitieve sport te beoefenen en krachten te meten met iemand anders. Dat mag ook grensverlegging met jezelf zijn. Omdat ze veronderstellen dat er sprake van stress kan zijn raadt het programma mindfulness aan.

Fietsen, boksen en tennissen zitten in mijn wekelijkse beweegpakket, net als dagelijks mediteren. De test lijkt naadloos aan te sluiten. Naast de testuitslag krijg je als je de vragenlijst invult een uitgebreid advies, een tienweeks trainingsprogramma en blocnote waar je de ervaringen kwijt kunt.

Wat valt op?

Veel aandacht in de fitness gaat uit naar de lichamelijke doelen, zoals op gewicht raken, het krijgen van biceps en een six-pack en een aantrekkelijk uiterlijk. Celebrate Your Fitness combineert inzichten over jouw persoonlijkheid en het analyseren van de eigenschappen van de activiteit die daarbij passen, zodat je op een fijne manier kan beginnen en ook dat je het blijft doen omdat het is wat bij je past. Voor de mensen die het ook willen proberen: doe hier zelf de test.

De artikelen in deze serie Dutch Design Week 2018:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.