Sluiten

Dutch Design voor de Sport: fitness op de werkvloer?

Artikel

Publicatiedatum 9 november 2018

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Na zeven jaar als bezoeker rond te struinen, viel mij op dat sport – naast leefstijl en bewegen – een zichtbaar thema lijkt te worden bij de eindexamenwerken van de Dutch Design Academy. Ik deel 5 sportieve design initiatieven. In dit artikel: bereikt fitness de werkvloer?

Rob Johnson: Of-Labour Systems

In de hedendaagse sociale ethiek spelen fitness, lichaamscultuur en fysieke prestatie een aanzienlijke rol. Allerlei sociale platforms promoten een perfecte lichaamsbouw met beelden van fitte en mooie mannen en vrouwen die uitstralen dat het lichaam maakbaar en de gezondheid haalbaar is. Bezoekers van dergelijke sites worden aangemoedigd deze gedachte te omarmen en de beelden na te bootsen door gerichte krachttraining en cardio, zweten en onvermoeibaar te werken aan hun eigen lichaam.

Omdat zware arbeid door automatisering uit de werkruimte verdwijnt, is er een gelijktijdige toename van sportzalen en stimuleringsprogramma’s vanuit werkgevers in de postindustriële economieën van de westerse wereld. In dit landschap wordt werk gescheiden van lichamelijke arbeid in onze dagelijkse routine.

Vandaar dat Rob Johnson is gaan kijken hoe dit fysieke ideaalbeeld van schoonheid en gezondheid op de werkvloer omarmd wordt. Hoezeer beïnvloedt de omgeving de fysieke condities van de werknemer en hoe gevoelig is hij (met nadruk op de millennial) voor de perfecte fysieke uitstraling? Is hij bereid de fitnesscondities in te bouwen in de dagelijkse werkroutines?

Rob heeft dit uitgewerkt in een werkstation waarin het licht, de body choreografie de juiste stimulans biedt voor de perfecte uitstraling! Hoe dat eruit ziet?

3 volwassenen gekleed in witte kleding nemen verschillende houdingen aan in een wit betegelde ruimte
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Samenwerken met designers, de moeite waard?

Wie weet is het moment daar om vanuit de sport de hulp van product designers in te roepen rondom hardnekkige vraagstukken. Net als Pharos, expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, deed voor het thema roken. Roken is een van de belangrijkste oorzaken voor latere gezondheidsproblemen van mensen, maar de meeste maatregelen en campagnes om mensen te bewegen tot minder roken of stoppen blijken vooral succesvol bij mensen met een hoge sociaal economische status.

In de tentoonstelling ‘Design to quit, closing the health gap’ geven jonge creatieven van de Willem de Kooning Academie 28 design concepten om verstokte rokers met een lage sociaal economische status te stimuleren om de keus te maken om niet te roken. Deze tentoonstelling geeft een krachtige indruk van wat er gebeurt als product design studenten zich inzetten om gezondheidsverschillen rondom roken te verminderen. Mensen met een smalle beurs of die leven in armoede gaan in Nederland zes jaar eerder dood, en leven vijftien jaar in minder goed ervaren gezondheid. Een vernieuwende kijk op het bereiken van bewustwording en gedragsverandering heeft geleid tot concepten om juist deze rokers te bereiken. Iets om over na te denken!

De artikelen in deze serie Dutch Design Week 2018:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.