Sluiten

Dutch Design voor de Sport: een spel om tegenwicht te bieden aan al te sterke culturele sentimenten

Artikel

Publicatiedatum 7 december 2018

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Na zeven jaar als bezoeker rond te struinen, viel mij op dat sport – naast leefstijl en bewegen – een zichtbaar thema lijkt te worden bij de eindexamenwerken van de Dutch Design Academy. Ik deel 5 sportieve design initiatieven. In dit artikel: Multiform een spel dat de aanleiding wil zijn om het gesprek over sterke culturele gevoelens te voeren.

Gabriel Fontana: Multiform

Gabriel is geboren en getogen in Parijs, woont in Rotterdam. Hij heeft na een bachelor social design aan de Dutch Design Academy Eindhoven zijn Master afgerond; Cum Laude. Zijn afstudeerproject Multiform is een strategie om spelenderwijs het thema diversiteit en verbinding te bespreken. Multiform is een balspel dat bij uitstek geschikt is voor het middelbaar onderwijs. Het helpt de leerlingen te oefenen met openheid en empathie, dat hen mogelijk helpt ook buiten de school zich te kunnen verhouden tot een steeds multiculturele samenleving. Multiform helpt studenten de gevoelens van de ‘ander’ te begrijpen, en hoe de gevoelens zich manifesteren bij een groep waarin diversiteit aanwezig is.

Proef op de som in Parijs

Flyer Multiform
(Bron: Gabriel Fontana)

Bij Gabriel speelt ongetwijfeld zijn ervaringen in Parijs in de buitenwijken van de stad een rol bij het ontwikkelen van dit spel. Vanuit de ervaring met het spelen kan volgens Gabriel begrip, empathie ontwikkelen en dat is de start voor het samenleven en werken aan een samenleving waarin iedereen een plek heeft.

Hij heeft zijn spel ontwikkeld met een Parijse groep scholieren, de doelgroep van de aanpak. Het is een ontwerp waarbij naast het gebruik van de directe ervaringen van de scholieren ook betrokkenheid van verschillende wetenschappelijke disciplines een rol spelen, zoals sociologie, filosofie en psychologie. Op het College Lycee Rodin in Parijs werd het met zichtbaar plezier gespeeld.

Hoe gaat Multiform?

Het filmpje laat goed zien hoe het balspel gespeeld wordt.

  • Op een speelplaats wordt in een cirkel drie vlakken aangebracht, elk vlak is de thuisbasis van een team: wit, lichtblauw of donkerblauw.
  • Elk vlak heeft een goal wat verdedigd wordt, het idee is dat de goals van de anderen doelwit zijn.
  • Het spel wordt in drie ronden gespeeld en elke ronde verandert de samenstelling van de teams, dat wordt zichtbaar in de veranderende kleuren van het outfit.

Het verrassingselement zit in de kleding.

Wat kunnen we ermee?

Rotterdam heeft het concept, want dat is het in dit stadium nog, omarmt zodat Gabriel het verder kan ontwikkelen in samenwerking met Rotterdamse scholieren. Rotterdam is een plek die rijk is aan culturen, Rotterdam verenigt meer dan 175 nationaliteiten. En dan spreken we nog niet over de diversiteit op gebied van seksuele geaardheid, geslacht, leeftijd en inkomen.

In dergelijke diverse samenlevingen bestaat sociale uitsluiting of aarzeling. Het vraagt innovatie om deze uitsluiting te ontrafelen en aan te pakken. Multiform biedt een instrument voor het onderwijzen van inclusiviteit en discussie over diversiteit binnen het onderwijs om zo sociaal gedrag aan te moedigen. Het is een actieve benadering, die een de sportles gebruikt om bewustzijn te activeren.

De Multiform-kit bevat een playbook met verschillende spellen en transformeerbare uniformen. In het gesprek over het spel en de rollen die daarbij aangenomen worden zijn er tal van ervaringen en gebeurtenissen uit het spel die food for thought zijn.

Rotterdam

Gabriel heeft de Rotterdam Talent Award gewonnen. Daarmee is hij vijf maanden ‘artist in residence’ en krijgt hij de financiële middelen om het potentieel van Multiform te onderzoeken. Hij krijgt een maandelijks fonds van € 600 voor onderzoek en ontwikkeling en hij krijgt training door deelname aan het Erasmus ‘Get Started’-programma met onder andere creatieve strategische planvorming, bedrijfsplannen, sociale impact en management.

Gabriel wil met Rotterdamse scholieren de aanpak verder ontwikkelen en vormgeven zodat het breder verspreid kan worden te beginnen in de Maasstad. Het verdere ontwikkelproces en de implementatie wil hij graag samen met scholieren en Rotterdamse scholen doen.

Aandacht voor de dialoog na het spel

Het is een mooi initiatief wat de nodige aandacht vraagt voor het gesprek en de reflectie op het spel. Ik ben erg benieuwd hoe Gabriel dit gaat ontwikkelen. Rotterdam heeft er in elk geval een interessante inwoner bij!

Meer lezen

De andere artikelen in deze serie Dutch Design Week 2018:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.