Sluiten

Drie van de tien sportverenigingen heeft financiële zorgen

Artikel

Publicatiedatum 18 september 2017

Het goede nieuws: de meeste clubs hebben vertrouwen in hun toekomst. Drie van de tien verenigingen (30%) ziet de financiële toekomst echter somber in. Dit is vooral het geval bij kleinere clubs, clubs zonder accommodatie en zaalsportverenigingen. Lees de resultaten én de tips voor meer inkomsten.

De meeste clubs hebben ten opzichte van afgelopen jaar de contributie gelijk gehouden. Achttien procent van de clubs met ernstige zorgen heeft de contributie met meer dan de index verhoogd. Dit blijkt uit het factsheet Financiën sportverenigingen van het Mulier Instituut.

Inkomsten en uitgaven

Aan accommodatiekosten en bondsafdrachten wordt door clubs het meeste uitgegeven. Inkomsten van verenigingen komen voornamelijk uit contributie, kantinebestedingen en sponsoring/reclame. Deze inkomsten blijven bij de clubs zonder zorgen overwegend gelijk. Clubs met (ernstige) zorgen zien vooral de inkomsten uit contributies teruglopen, gevolgd door een afname in gemeentelijke bijdrage, sponsoring en kantinebestedingen. De clubs die zich ernstige zorgen maken vinden dat financiële acties zoals loterijen, oud papier ophalen en de Grote Clubactie steeds belangrijker worden voor de continuïteit van de vereniging.

Lees verder over inkomsten en uitgaven van clubs

Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek bij het Verenigingspanel, waarmee het Mulier Instituut de ontwikkelingen in de georganiseerde sport in Nederland volgt. Meer dan 2.000 verenigingen maken deel uit van het Verenigingspanel. De vragenlijst is in de winter van 2016 bij 2.141 verenigingen afgenomen (respons: 24%).

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.