Sluiten

Dragen van een skihelm verplicht?

Artikel

Publicatiedatum 4 december 2014

Steeds meer wintersporters dragen een helm tijdens het skiën of snowboarden. Het wordt ook steeds normaler om een helm te dragen op de piste. Maar is het dragen van een skihelm verplicht?

In steeds meer landen wordt het dragen van een helm verplicht. Op dit moment (december 2014) is het alleen in Oostenrijk en Italië verplicht om een helm te dragen. Alleen in de Oostenrijkse gebieden Tirol en Vorarlberg is het niet verplicht om een helm te dragen. In de rest van Oostenrijk moeten kinderen tot 15 jaar een helm te dragen op de piste.

In Italië moeten kinderen tot 14 jaar verplicht een helm dragen. In tegenstelling tot Oostenrijk wordt in Italië erg streng gecontroleerd op het dragen van een skihelm door de pistepolitie. In Slovenië en Kroatië geldt ook de helmplicht voor kinderen tot 14 jaar. In de landen Zwitserland, Frankrijk en Tsjechië hoef je niet verplicht een helm te dragen.

Bij veel skischolen geldt een helmplicht voor iedereen die les neemt. Het is wel aan te raden om er zelf een te kopen aangezien de helmen die bij de skischool verhuurd worden meestal niet erg comfortabel zijn.

Bij het aanschaffen van een skihelm is het belangrijk om de tijd te nemen voor het passen en kopen van de helm. Voor meer tips waar je op moet letten bij het kopen van een helm, kijk op de website van ANWB.

Veilig en goed voorbereid op wintersport?

De tool Wintersportklaar.nl is ontwikkeld door VeiligheidNL en door de Nederlandse Ski Vereniging en biedt tests, filmpjes én een gratis persoonlijk online oefenschema om toe te werken naar je wintersportvakantie. Ontvang wekelijks een online persoonlijk oefenschema voor thuis in je mailbox. Bekijk ook meer informatie over een veilige wintersport uitrusting.

Lees meer

Foto: Mathias Kuntze

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.