Sluiten

Draagkracht van de sportvereniging

Artikel

Publicatiedatum 14 februari 2017

“Het hele dorp gaat naar de voetbal”, aldus columnist Frans Miggelbrink als afsluiter van het drukbezochte Kenniscafé Sport Live! op 13 februari 2017 in de SaZa Topsporthal in Doetinchem. De Achterhoekers in de zaal voelden dit feilloos aan. Wat hij daarmee wilde zeggen is dat een sportvereniging niet alleen gaat over sport, maar dat ook andere maatschappelijke waarden niet onderschat moeten worden: de vereniging als opleidingsinstituut, accommodatiebeheerder en ook uitvoerder van projecten die voortkomen uit gemeentelijke sportnota’s. Onderzoeker Maikel Waardenburg (USBO) lichtte deze vier ‘rollen’ van de sportvereniging toe.

Marian ter Haar vulde deze conclusies aan met de opmerking dat plezier voorop staat en dat je soms moet uitkijken wat een vereniging aankan. “Het belangrijkste bij sportverenigingen die ik heb onderzocht is dat leden om elkaar geven, daarom hebben ze veel voor elkaar over. Als je deze sportverenigingen onder druk gaat zetten, dan kom je aan deze groep mensen en dat moet misschien niet. Waar ligt de grens?”

Jaco Zandhuis van VSG in gesprek met presentator Marcel Rözer
Jaco Zandhuis van VSG in gesprek met presentator Marcel Rözer (Foto: Juul van Rijn)

Dit thema ‘Draagkracht van de sportvereniging’ was onderwerp van gesprek op het levendige muzikale kenniscafé in de Achterhoek. Organisatoren ‘Vitaal op weg’ en Kenniscentrum Sport brachten in dit café mensen bijeen van sportverenigingen en voorbeeldprojecten, samen met (gemeente)bestuurders en wetenschappers. De avond was een inspirerende call to action voor gemeentelijke (sport)beleidsmakers, bestuurders van sportverenigingen, sportondernemers, buurtsportcoaches en iedere andere professional die meerwaarde ziet in de maatschappelijke functie van sport en bewegen.

Draagkracht laten ontstaan van onderop

Jessica Koomen
Muzikale begeleiding van huisband Café du Sport (met als primeur Michael van Praag van de KNVB als drummer), met zang van Jessica Koomen. (Foto: Juul van Rijn)

Draagkracht ontstaat van onderop, dat werd wel duidelijk op deze avond. “Gemeente: ga met de verenigingen in gesprek om samen plannen te maken in plaats van voor de verenigingen te bedenken wat zij moeten uitvoeren”, aldus de directeur van Sportservice Zwolle, Jeroen van Leeuwen. De vereniging kan een bijdrage leveren aan de uitvoering van gemeentelijk beleid; maar ook de gemeente dient waarde toe te voegen aan de vereniging. Vanuit die wederkerigheid ontstaat duurzame samenwerking. Dit principe gaat ook op voor de verenigingsbestuurders: doe het mét de leden in plaats van óver hen te besluiten. Zo ontstaan mooie initiatieven die op draagvlak en uitvoeringskracht kunnen rekenen, zoals sprekers Jan Minkhorst van DZC’68 en Piet Derks over de tennisvereniging Wijchen illustreerden.

Een maatschappelijke club

Een groep vrijwilligers zitten naast elkaar en worden geïnterviewd
Onderzoeker Maikel Waardenburg en Marian ter Haar van Kenniscentrum Sport reflecteren op de rol van de sportvereniging en waar de grens ligt wat je aan vrijwilligers mag vragen. (Foto: Juul van Rijn)

Minkhorst: “Er komen dingen langs in je eigen omgeving en als die toevallig samenkomen met de kracht van de eigen vereniging, dan kun je er goed op inzetten. Als je dat voor elkaar krijgt ben je redelijk snel een maatschappelijke club, zonder dat je je er bewust van bent.” Wat de aanwezigen leert dat we de sociale waarde van iedere club moeten blijven zien en versterken, ongeacht de wijze waarop hieraan bewust of onbewust vorm en inhoud wordt gegeven.

“Zonder sportvereniging stort de hele gemeenschap in elkaar. “Blijf sporten, blijf voor elkaar zorgen”, sloot Miggelbrink de avond af.

Download hier de volledige column van Frans Miggelbrink.

Lees ook:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.