Sluiten

Draadloze zwem(start)analyse

Artikel

Geplaatst op 26 november 2012

Geplaatst op 26 november 2012

De Engelse wetenschapper La Sage heeft samen met zijn collega’s een prototype ontwikkeld om het zwemmen en in het bijzonder de start accurater te meten dan nu het geval is. Dit systeem kan er in de toekomst tevens voor zorgen dat meetgegevens sneller beschikbaar zijn.

Met behulp van klittenband is het apparaatje (figuur 1) met ingebouwde meetapparatuur op de lage rug van de zwemmer te bevestigen. Het meetsysteem is waterdicht en bevat onder andere een digitale stopwatch en een versnellingsopnemer. Een computer ontvangt draadloos de ingezamelde gegevens.

Figuur 1: Prototype van het apparaat dat laag op de rug van een zwemmer meetgegevens verstuurt naar een computer

Het apparaat meet de frequentie van de beenslag, het aantal beenslagen, de frequentie van de armbeweging en het aantal armbewegingen. Ook de benodigde tijd om het startblok te verlaten, het moment waarop de zwemmer in het water komt en de tijd tot de eerste been- en armslag behoren tot de meetmogelijkheden van het apparaat.
Op basis van de verzamelde data zijn de auteurs bezig om de meetgegevens snel beschikbaar te maken voor de trainer en de zwemmer.
Dit prototype is nog in ontwikkeling maar kan bijdragen aan basale metingen in het zwemmen. Daarbij is het aannemelijk dat het nieuwe systeem accurater kan meten en de meetgegevens sneller beschikbaar maakt voor de coach en zwemmer. Het nadeel van deze nieuwe manier van meten is wel dat de zwemmer een apparaatje op de rug gemonteerd krijgt. Het is onbekend of zwemmers dit als vervelend ervaren. Ook is onbekend hoeveel extra weerstand een zwemmer ervaart wanneer het apparaatje op de rug gemonteerd zit.

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

La Sage T, Conway P, Slawson S, West A (2012) Development of a wireless sensor network for use as an automated system for monitoring swimming starts. Proc. I. Mech. E. Part P: J. Sports Engineering and Technology, 0: 1-12.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.