Sluiten

Documentaire ‘Voetballers dansen niet’

Blog

Publicatiedatum 1 maart 2016

Dat ik voorstander ben van een complete atletische scholing voor de jeugd mag duidelijk zijn. Nu ik nog jong, bevlogen en ambitieus ben, hou ik er van om mijzelf continu te voorzien van nieuwe voorbeelden, theorieën of onderzoeken die hieraan gerelateerd zijn. Zo werd mij laatst de documentaire ‘Voetballers dansen niet’ aanbevolen (bedankt Kai!) Voor de geïnteresseerden is het terug te kijken op internet.

In een avond heb ik de hele reeks achter elkaar met interesse, plaatsvervangende schaamte en verbazing bekeken. De hoofdtrainer Jeugdopleiding van ADO Den Haag is geïnspireerd door de wijze waarop Johan Cruijff (natuurlijk weer Cruijff) zich, bij wijze van als een danser over het veld bewoog. Met het oog op een goede jeugdopleiding gaat hij samen met een dansleraar op zoek naar hoe dans een plek kan krijgen binnen het trainingsprogramma van ADO. Dat klinkt mij als muziek in de oren!

Kruisbestuiving

Leuk bedacht om vervolgens te gaan dansen, maar het gaat natuurlijk om de mate van efficiënt bewegen. Een kwaliteit van bewegen noemen we dat als gymleraren. Net zoals Roger Federer ook al eens met een danser werd vergeleken vanwege zijn soepele en elegante manier van spelen. Dat komt, zo geeft hij zelf de verklaring, door de veelzijdigheid in zijn sportloopbaan. Hij heeft zich op verschillende manieren de raketsport eigen gemaakt. Dat maakt dat het er ‘eenvoudig’ uitziet, niet door expliciet gedanst te hebben.

Omdat er in het kader van kruisbestuiving en transfer of learning redenen genoeg zijn om wel elementen uit de danstraining te gebruiken in de voetbaltraining, blijft het boeiend de uitdaging aan te gaan. Dapper van de jeugdopleiding van ADO en de hoofdtrainer in het bijzonder.

De introductie van het dansen loopt wat stroef vanwege de twee compleet verschillende culturen, maar dat belemmert de Haagse trainert niet om door te zetten. Met een lekkâh accent en attitude worden de jonge voetballers nog even extra voor schut gezet om hen te motiveren mee te doen met het plan. Dat werkt blijkbaar en een groepje voetballers doet met frisse tegenzin (en verplichting) mee.

Er wordt gedurende het project gezocht naar winst op de bewegingsvaardigheden van de voetballers. Wat blijkt? Er komt een hele andere transfer of learning veel prominenter boven water: de attitude. Een uit de categorie transfer of competence zoals het Athletic Skills Model het noemt.

Het is bijna lachwekkend om het verschil te zien tussen de puberende voetballers en de gedreven dansers. Wat een focus, drive en karakter laten de dansers zien! Gelukkig valt het de trainer van ADO ook op, en daar zit denk ik zijn grootste winst van het project. Wat het verder inhoudelijk opleverde laat ik aan de documentaire over. Het deed me alleen denken aan een ervaring die ik had als zwemtrainer.

Oefenen

Zwemmers die ik training geef kregen huiswerk mee: zelfstandig een losse kopstand maken. Ik heb altijd geleerd de meerwaarde uit te leggen, de stof te onderbouwen en betekenisvol te maken, maar dat bleek voor een paar meisjes helemaal niet nodig. Geen hoezo of waarom; gelijk aan het werk! Terwijl ze oefende hoorde ik het welbekende ‘Ik kan het niet!’ gevolgd door een correctie van de ander: ‘Nóg niet bedoel je. Oefenen!’ Ze vroegen oefentijd in hun eigen gymles en zelfs hun vaders moesten eraan geloven, de kopstand!

Een van de twee meisjes vertelde later dat een klasgenoot het niet begreep. Die stelde aan haar wél de waarom-vraag. Kreeg die tekst en uitleg? Nee. ‘Weet ik niet’ antwoordde ze, ‘Het moet gewoon. Dus dan doen we het.’

Het hoorde er blijkbaar bij, dus werd het gedaan. Immers, wie plezier haalt uit zijn best doen, nieuwe dingen leren en ontwikkelen kan uit alle sporten en spellen voldoening halen.

Nu geloof ik graag dat de voetballers uit de docu tot op het bot gemotiveerd zijn de voetbaltop te bereiken en dat de knullige opzet van het project ook wel zijn weerslag had op hun inzet. Toch denk ik dat de gehele sportwereld die de top wil bereiken veel kan leren van hoe de dansers hun ‘vak’ beoefenen. Doen wat van je gevraagd wordt omdat je vertrouwt op de expertise van de trainer. Natuurlijk is dat niet altijd leuk, maar het hoort er bij. Echter, niet onbelangrijk(!), kan dat natuurlijk allemaal alleen als er ook daadwerkelijk experts training geven.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.