Sluiten

Decembermaand beïnvloedt emotionele toestand kinderen

Artikel

Publicatiedatum 17 december 2014

Omdat wij ons binnen de lesprogramma’s van The Little Gym ook richten op de emotionele & sociale ontwikkeling bij kinderen, merken we maar al te goed wat voor invloed de drukke decembermaand heeft op hun gemoedstoestand.

Je kunt gerust zeggen dat veel kinderen uit balans raken door de reeks aan festiviteiten, te beginnen met Sint Maarten, gevolgd door het wekenlange Sinterklaasfeest en dan moeten Kerst en Oud & Nieuw nog komen. En vergeet ook vooral de naderende kerstvakantie niet.

We hoppen van het ene naar het andere feest en het is een grote uitdaging om er zorg voor te dragen dat kinderen niet continu aan het snoepen zijn met de nodige suikerinname tot gevolg. Godzijdank zijn die kleine mandarijntjes ook altijd een hit!

Emotioneel overbelast

Wij merken het tijdens onze lessen. Veel kinderen zijn emotioneel overbelast en kunnen alles maar net een plekje geven. Huilbuien, korte lontjes en snel afgeleid zijn veel voorkomende uitingen. Het vertrouwde uurtje bewegen bij The Little Gym is dan een goede uitlaatklep. Door het gebruik van wekelijks wisselende thema’s in combinatie met uitdagende oefeningen kunnen kinderen hun verstand even op nul zetten en hun emoties omzetten in lichamelijke kracht.

Kinderen hebben ieder hun eigen manier om met emoties om te gaan. Manieren om emoties te uiten en om te gaan met spanningen zijn aangeboren. Daardoor heb je er als buitenstaander ook weinig invloed op. Bij The Little Gym proberen we elk kind duidelijk te maken dat ze alle verschillende gevoelens mogen hebben. Je boos of gefrustreerd voelen is niet fout, het enige waar we ze in begeleiden is het uiten van deze emoties.

Verschillende temperamentvolle karaktertrekken

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elk kind in zijn leven negen verschillende temperamentvolle karaktertrekken ontwikkelt. Hierbij wordt uitgegaan van een biologische basis voor elke karaktertrek. Dit kan beïnvloed of zelfs veranderd worden door de omgeving.

Eén van deze karaktertrekken is bijvoorbeeld het niveau van activiteit. Elk kind heeft van nature een verschillende behoefte om fysiek actief te zijn. Iets waar wij bij The Little Gym duidelijk verschil in zien. Sommige kinderen kunnen niet stil zitten, wiebelen steeds en rennen het liefst zo hard mogelijk. Andere kinderen moeten gestimuleerd worden lekker mee te doen en te bewegen.

Kat uit de boom kijken

Zo is terugtrekking en benadering ook een veel terugkomend karaktertrek. Sommige kinderen komen binnen en kruipen meteen bij de instructeur op schoot en zingen uit volle borst mee met liedjes die ze nog nooit eerder gehoord hebben. Andere kinderen moeten even de kat uit de boom kijken en bij sommige duurt het weken voordat ze zich een beetje op hun gemak voelen.

Gelukkig hebben de instructeurs binnen The Little Gym veel geduld en inlevingsvermogen en voelen de kindjes zich uiteindelijk altijd op hun gemak en gewaardeerd. Er worden dan ook vele mijlpalen bereikt met verlegen en introverte kindjes die na een aantal weken helemaal zichzelf kunnen zijn tijdens de les.

Doorzettingsvermogen

Ook de duur van volharding is een karaktertrek die een biologische basis heeft. Hoe snel geven kinderen op als een oefening niet lukt? Zijn ze teleurgesteld en stoppen ze ermee of blijven ze het net zo lang proberen totdat het gelukt is?

Van nature zit doorzettingsvermogen in een kind. Sommige kinderen hebben meer stimulans nodig om door te zetten dan anderen. Aan onze instructeurs dan ook de taak om elk kind te stimuleren het nogmaals te proberen. Een mooie uitdagingen en een grote overwinning wanneer het gelukt is!

Onthoud dat geen enkele manier van het ontwikkelen van een karaktertrek goed of slecht is, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen unieke manier.

Lees meer

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.