Sluiten

Debaters Europees Sportdebat stellen zich voor: Robert de Wit (CDA)

Artikel

Publicatiedatum 11 april 2019
Robert de Wit CDA op voetbalveld
Robert de Wit (CDA)

Naam: Robert de Wit

Partij: CDA

Plaats op de lijst: 10

Debater bij het 1e Europese Sportdebat dat op 12 april 2019 in Assen werd georganiseerd door NOC*NSF, Drenthe Beweegt en Kenniscentrum Sport, in het kader van de Europese Verkiezingen op 23 mei 2019.

 

 

Mijn persoonlijke betrokkenheid bij sport en bewegen

“Ik ben vanaf mijn 15de voetbalscheidsrechter en reis vanaf mijn 18de ieder weekend het land door om voetbalwedstrijden te fluiten. Daarvoor heb ik gevoetbald bij v.v. Helpman in Groningen.
Sporten is niet alleen gezond; het zorgt ervoor dat mensen op laagdrempelige wijze deelnemen aan de samenleving. Alle lagen van de samenleving komen hier samen. Naast reguliere voetbalwedstrijden fluit ik ook regelmatig wedstrijden en toernooien van voetballers met een afstand tot de samenleving. Je ziet dat spelers hierdoor iets hebben om naartoe te leven en sociale contacten leggen. Ik vind het gaaf om daar als scheidsrechter een bijdrage aan te leveren.
Als Statenlid in de provincie Groningen heb ik ervoor gezorgd dat er meer aandacht is voor gehandicaptensport en sportieve gezonde scholen.”

De thema’s waar ik me in Europa vooral voor wil inzetten

“Ik zie het als mijn opdracht om de stem van Noord-Nederland in Europa te laten horen. Want dat is hard nodig, omdat de beslissingen die er in het Europees Parlement genomen worden ook gaan over onze regio; onze banen, onze energievoorziening en onze manier van leven.
Daarnaast vind ik dat Europa meer verbinders nodig heeft. Mensen die kritisch kijken naar wat Europa wel en niet moet oppakken en samen aan de slag gaan met oplossingen voor de toekomst van Nederland in Europa.”

De rol van de EU voor sport en bewegen is...

“Wat mij betreft heeft Europa een bescheiden rol in sport en bewegen. Lidstaten gaan zelf over sportbeleid en kunnen dat wat het CDA betreft prima zelf oppakken.
Europa kan wel een verbindende rol spelen om kennis op het gebied van sport, bewegen en gezonde voeding met elkaar te delen. Daarnaast zorgt sport ook voor een verbindende rol tussen mensen uit verschillende landen. Dat mogen we best wat meer uitdragen met zijn allen.”

Als ik één kwestie zou kunnen oppakken op het gebied van sport en bewegen in Europees verband...

“Om de maatschappelijke waarde van voetbal, en sport in het algemeen, te kunnen waarborgen, moet er in Europees verband nagedacht worden over regelgeving die direct raakt aan sportverenigingen. Denk aan de regels rondom de AVG.
Verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers en moeten zo min mogelijk belast worden met beklemmende regelgeving. Daarom wil ik dat er in Europees verband nagedacht wordt over hoe we sportclubs goed kunnen informeren over deze ingewikkelde regels, zodat ze zich volledig kunnen richten op sporten.”

Benieuwd naar meer interviews met EP-kandidaten en artikelen naar aanleiding van het Europese Sportdebat?

Je vindt ze met het zoekwoord Europa op Allesoversport en onder Downloads op de event-website van het sportdebat.

 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.