Sluiten

Debaters Europees Sportdebat stellen zich voor: Arjen Droog (CU)

Artikel

Publicatiedatum 10 april 2019
Arjen Droog CU
Arjen Droog (ChristenUnie)

Naam: Arjen Droog
Partij: ChristenUnie-SGP (namens ChristenUnie)
Plaats op de lijst: 6

 

Debater bij het 1e Europese Sportdebat, 12 april 2019 georganiseerd door NOC*NSF, Drenthe Beweegt en Kenniscentrum Sport, in de aanloop naar de Europese Verkiezingen op 23 mei 2019.

 

Mijn persoonlijke betrokkenheid bij sport en bewegen

“Ik heb meerdere brevetten voor de reddingsbrigade gehaald (zwemmen dus), maar mijn grote liefde is scouting. Van kind af aan ben ik actief als scout: tochten lopen, avontuurlijke activiteiten voor kinderen organiseren en daarbij met elkaar heel veel plezier beleven. Kinderen kunnen niet slecht zijn in scouting en net als bij een sportvereniging leert het kinderen belangrijke competenties: samenwerken, doorzetten en je grenzen verleggen.

Mijn dochter en zoon zijn dol op sportieve activiteiten. Ook zij beleven elke week scoutingavonturen, maar daarnaast sta ik regelmatig ‘langs de lijn’: mijn dochter is actief bij de turnvereniging in ons dorp en ze doen beide altijd graag mee met sportdagen, voetbaltoernooien en de wandelvierdaagse. Mij valt elke keer weer op hoe ontzettend veel plezier kinderen beleven aan sport en bewegen en hoe het kinderen en ouderen vanuit verschillende achtergronden verbindt. Dat maakt sporten heel waardevol.”

De thema’s waarvoor ik me in Europa vooral voor wil inzetten

“De thema’s die ik belangrijk vind zijn de onderwerpen waarbij Europa jouw en mijn leven raakt: bijvoorbeeld het eten dat vanavond op je bord ligt. Europa heeft daar heel veel invloed op: hoe het gemaakt is, waar het vandaan komt en of het veilig is. Duurzame en circulaire productie van ons voedsel is voor ChristenUnie-SGP erg belangrijk. Het is niet normaal dat we scheepsladingen soja en andere eiwitten uit Zuid-Amerika halen om hier aan ons vee te voeren. Boeren die durven te innoveren en te investeren in kringlooplandbouw verdienen Europese steun.

Maar ik richt me ook op hoe we in Europa omgaan met de vluchtelingen die nu in erbarmelijke omstandigheden in Griekse en Turkse vluchtelingenkampen zitten. Een ander thema dat ik ook belangrijk vind, is dat we vliegensvlug de trein in gaan: de trein moet voor Europese reizen veel aantrekkelijker worden dan vliegen. Maar daar zijn veel investeringen voor nodig. Daar wil ik me voor inzetten.”

De rol van de EU voor sport en bewegen is...

“Die rol is volgens mij heel beperkt. En niet omdat het niet belangrijk is: het is juist zó belangrijk dat we dit niet aan Europa overlaten. Europese landen moeten zelf inzetten op sport en bewegen. En dat Europese landen daarbij onderling samenwerken, van elkaar leren en goede ervaringen uitwisselen ondersteunen we van harte. Maar sport is wat ChristenUnie-SGP betreft geen beleidsterrein voor de EU.

Sport speelt tegelijkertijd ook een grote rol in het verbinden van de meer dan een half miljard Europanen en het emanciperen van groepen die economisch en sociaal op achterstand staan.”

Als ik één kwestie zou kunnen oppakken op het gebied van sport en bewegen in Europees verband...

“Ik wil dat bij nieuwe en bestaande regels veel beter wordt nagedacht over de gevolgen voor verenigingen die draaien op vrijwilligers. Belastingmaatregelen en de AVG zijn daar duidelijke voorbeelden van: natuurlijk is privacy voor ons allemaal erg belangrijk, maar is bij het maken van de regels en bij de invoering wel goed genoeg stilgestaan bij de gevolgen voor sport- en vrijetijdsverenigingen? Ik heb daar mijn twijfels over. Het moet voor vrijwilligers haalbaar en leuk blijven, niet steeds een stuk ingewikkelder.”

Benieuwd naar meer interviews met EP-kandidaten en artikelen naar aanleiding van het 1e Europese Sportdebat?

Je vindt ze met het zoekwoord Europa op Allesoversport en onder Downloads op de event-website van het sportdebat.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.