Sluiten

De top fitness trends in 2019: draagbare technologie, groepstraining en HIIT

Artikel

Publicatiedatum 6 november 2018

Het gezaghebbende American College of Sports Medicine (ACSM) heeft – dit jaar voor de 13e keer – onderzoek gedaan naar de wereldwijde fitnesstrends voor 2019. In dit overzicht vind je de internationale trends die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering in de branche in ons land.

Voor het onderzoek vroeg de ACSM meer dan 2.000 professionals uit alle hoeken van de wereld en de fitness-branche (commercieel, not-for-profit, medische en bedrijfsfitness) naar hun voorspellingen. Verwacht geen lijst met (regionale) hypes die volgend jaar weer overgewaaid zijn, maar échte brede trends.

 1. Draagbare technologie: de fitness trackers, hartslagmeters, GPS-apparaten en smart watches zijn terug aan de top van de lijst.
 2. Groepstraining: trainingen in groepen van meer dan vijf personen met voldoende ruimte voor het behalen van persoonlijke doelen.
 3. High Intensity Interval Training (HIIT): een training met super intensieve blokken afgewisseld met korte rustperiodes. Een korte training met veel effect!
 4. Fitness programma’s voor ouderen: mensen leven langer en werken langer, reden te over voor hen om fit en gezond te blijven.
 5. Trainen met je eigen lichaamsgewicht: een goedkope en functionele trainingsvorm. Pas sinds een paar jaar is deze trainingsvorm een trend geworden.
 6. In dienst hebben van gecertificeerde fitnessprofessionals*: de hoogste ‘nieuwkomer’ in de lijst. Niet omdat het echt nieuw is, maar omdat deze trend in voorgaande edities anders (algemener) geformuleerd werd.
 7. Yoga: wordt aangeboden in vele diverse vormen maar is al jaren een vaste trend in deze ranglijst.
 8. Personal Training: in een-op-een begeleiding stemt de trainer de workout optimaal af op de doelen van de cliënt. Ook een trend die al jaren hoog scoort.
 9. Functioneel trainen: trainen van balans, coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen, gericht op het verbeteren van activiteiten in het dagelijkse leven. Deze trainingsvorm wordt vaak geassocieerd met programma’s voor ouderen en komt veel voor in de medische fitness-sector.
 10. Exercise is Medicine: is een wereldwijd initiatief om zorgverleners te wijzen op de kracht van bewegen als medicijn voor hun patiënten. De ontwikkelingen rondom de gecombineerde leefstijlinterventie in Nederland passen bij deze trend.
 11. Gezondheid&Welness coach.
 12. Training voor gewichtsverlies
 13. Sport en beweegapp’s
 14. Mobiliteits/Myofasciale apparaten (o.a. foam rollers)
 15. Gezondheidsbevordering op de werkplek*
 16. Meten van resultaten*
 17. Buitenactiviteiten
 18. Licenties voor fitness professionals
 19. Personal training in kleine groepen
 20. Postrevalidatie training*

*=nieuw ten opzichte van 2018.

Niet in de top 20

Verdwenen uit de top 20 (ten opzichte van 2018) zijn: circuittraining met gewichten, sport-specifieke training en core-training. Minstens zo opmerkelijk als de top 20 zelf zijn overigens de afwezigen in de lijst zoals Pilates, budgetcentra en (kick)boksen.

De lijst vertoont daarnaast overeenkomsten maar ook verschillen met trends die in Nederland gesignaleerd worden door experts. Zo staan multisport centra, fitness boutiques, flexibele contracten en aggregators niet in deze internationale lijst.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.