Sluiten

De motorische ontwikkeling van een baby: 6 basisvaardigheden

Artikel

Publicatiedatum 16 oktober 2014

Het ontwikkelen van motorische vaardigheden begint direct na de geboorte. Al in het eerste jaar kan je jouw kind helpen en stimuleren om te bewegen en zich zo te ontwikkelen.

De ‘basis bewegingen’ waar je waarschijnlijk automatisch al naar uit kijkt, zijn een belangrijke eerste stap in de motorische ontwikkeling van een baby.

Er zijn 6 vaardigheden die de meeste kinderen in het eerste jaar ontwikkelen.

1. Grijpen

Je kent het wel: opeens moet je haar in een staart, grote oorbellen uit en kettingen af voor je veilig je kind op schoot kan nemen. Kinderen worden geboren met een reflex om dingen vast te pakken, maar leren dit pas bewust doen als ze 3 of 4 maanden oud zijn.

Stimuleer het grijpen en vastpakken, dit verbetert namelijk ook de hand-oog coördinatie van je kind.

2. Omrollen

Na 4 of 6 maanden zijn de meeste kinderen in staat zelf op hun buik te gaan liggen. Door dit te oefenen en uiteindelijk uit te voeren, ontwikkelt je kind kracht in het middenrif en verbetert de algehele coördinatie. Omrollen is bovendien de eerste stap op weg naar zitten en kruipen. Laat je kind wennen aan het gevoel door het af vanuit een andere houding op de buik te rollen.

3. Zitten

Door de kracht die je kind opbouwt wanneer het leert omrollen, kan het wanneer het ongeveer 6 maanden oud is zelfstandig rechtop zitten. Zeker in het begin zal dit nog wel eens misgaan. Zorg er daarom voor dat er geen harde voorwerpen in de buurt zijn waar je baby zich aan kan verwonden wanneer hij of zij weer ‘omvalt’.

4. Kruipen

De meeste baby’s beginnen met kruipen als ze tussen de 7 en 10 maanden oud zijn. Om te kunnen kruipen moet je baby sterk genoeg zijn om zichzelf op de armen op te duwen en deze positie stabiel vast te houden.

Je kan je kind stimuleren om te kruipen door favoriet speelgoed net buiten bereik neer te leggen.

5. Optrekken

Voor je kind zelfstandig kan staan, zal het beginnen zich op te trekken aan ongeveer alles dat binnen bereik is. De salontafel, de bankleuning en natuurlijk de spijlen van het bed. Na een tijdje zal het zo van voorwerp naar voorwerp door de kamer beginnen te bewegen.

6. Lopen

Als je kind wat ouder is en al kan lopen, herinner je je vast de eerste stapjes nog wel. Voor veel ouders is het zelfstandig kunnen lopen een mijlpaal in de ontwikkeling van hun kind. De meeste kinderen ontwikkelen deze vaardigheid als ze 13 maanden oud zijn.

Ook hier zullen de eerste pogingen letterlijk gaan met vallen en opstaan. Houd je kind daarom in de gaten wanneer hij of zij het leven op twee benen begint te ontdekken.

Lees meer

Bron

De informatie voor dit artikel is afkomstig van de website Active for Life en is oorspronkelijk geschreven door Jim Grove. Active for Life is een niet-commerciële organisatie die zich wijdt aan het helpen van ouders bij het opvoeden van blije, gezonde en motorisch vaardige kinderen. Bezoek voor meer informatie en artikelen de website.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.