Sluiten

De mensen van de Vierdaagse

Artikel

Publicatiedatum 18 juli 2017

Sportevenementen kunnen maatschappelijk veel betekenen, zo stelt de Sportraad in zijn eerste advies[1]. ‘WESP-onderzoeken’ geven vrijwel zonder uitzondering aan dat de bezoekers van sportevenementen enthousiast zijn over hun belevenissen. Natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis, maar de magie van de topsport en de wedstrijd adrenaline leiden er bijna altijd toe dat tevredenheid de boventoon voert, althans bij de bezoekers

Een groep die in dit onderzoek onderbelicht blijft, zijn de vrijwilligers. Wie zijn die mensen, die zich belangeloos voor een sportevenement inzetten? Wat drijft hen om zonder dat daar een serieuze vergoeding tegenover staat, werk te doen dat soms ver onder hun normale niveau ligt? En wat levert die tijdsinvestering hen op?

een groepsfoto van vrijwilligers van de Vierdaagse Nijmegen
(Foto: Koen Breedveld)

De Nijmeegse Vierdaagse is een van de oudste en grootste sportevenementen van Nederland[2]. Dit jaar vindt de 101ste editie plaats. En ook voor die editie meldden zich weer meer mensen aan dan er konden worden geplaatst. 47.000 gelukkigen kregen uiteindelijk een startbewijs.

Dat leger wandelaars wordt in goede banen geleid door de medewerkers van de stichting DE VIERDAAGSE, en verder door de ruim 350 vrijwilligers die binnen de organisatie de meest uiteenlopende rollen vervullen. Een sinecure is dat zeker niet. Gemiddeld zet de Vierdaagse-vrijwilliger zich 110 uur in voor de Vierdaagse (waarvan 63 uur tijdens de week 47 uur ervoor). De lange dagen die soms worden gemaakt, worden echter in ruimte mate gecompenseerd door al het positieve dat het evenement omringt. De belangrijkste daarvan zijn de dank en de waardering die men ontvangt van deelnemers; de contacten met de andere vrijwilligers en de organisatie, die maken dat de Vierdaagse voor velen aanvoelt als een ‘extended family; en tot de tevredenheid als men op de vrijdag, de dag van de intocht, terugkijkt op een ‘job well done’.

Grafiek over de sociale en persoonlijke betekenis van het vrijwilliger zijn bij de Vierdaagse
(Foto: Koen Breedveld)

Alles bij elkaar vraagt de Vierdaagse energie van de vrijwilligers, maar geeft het nog veel meer energie terug. Dat blijkt ook wel, want gemiddeld is de Vierdaagse-vrijwilliger in 2017 met zijn 9,8ste Vierdaagse als vrijwilliger bezig. Eén op de tien heeft al minstens 20 Vierdaagsen ‘gedaan’ (het recordaantal ligt op 51!). En van opzeggen is al evenmin sprake. 85 procent van de vrijwilligers doet volgend jaar weer gewoon mee.

Het meedoen met de Vierdaagse doet ze goed, al die vrijwilligers. Twee derde heeft er nieuwe vrienden mee gekregen, 86 procent geeft aan zich door hun inzet maatschappelijk nuttig te voelen, en 69 procent vertelt nieuwe dingen te hebben geleerd. Een Vierdaagse-vrijwilliger voelt zich gelukkiger dan de gemiddelde Nederlander, vertrouwt zijn medemens meer dan de gemiddelde Nederlander, is vaker lid van verenigingen en doet bovengemiddeld aan sport.

Geen wonder kortom dat deze vrijwilligers zich, niettegenstaande de soms respectabele leeftijd, kerngezond voelen. En natuurlijk, het is geenszins gezegd dat dat allemaal komt dóór de Vierdaagse. Het zijn zeker degenen die lekker in hun vel zitten, die zich tegen een wandeltocht van 40 kilometer aan bemoeien. Maar toch: of het nou oorzaak is of gevolg, feit is dat er energie zit in de Vierdaagse. En dat voel je! Vraag het maar aan de mensen van de Vierdaagse.

Lees de integrale rapportage.

Bronnen:

[1] Zie Nederland op de kaart, analyse van 25 grote sportevenementen in Nederland, rapport van de Nederlandse Sportraad, uit 2017
[2] Zie Lammertink, N. en K. Breedveld (2016). De kracht van de Vierdaagse. Nijmegen: Radboud Universiteit

Dit artikel is geschreven door Koen Breedveld en Hidde Bekhuis. Voor meer informatie over het onderzoek, neem contact op met Hidde Bekhuis, h.bekhuis@maw.ru.nl.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.