Sluiten

De meest sportieve gemeenten van Nederland 2015

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 30 december 2015

In welke gemeente wordt het meest gesport en in welke het minst? En hoe zit het met bewegen in verschillende gemeenten? In welke gemeenten voldoen de meeste inwoners aan de beweegrichtlijnen? Bekijk de verschillen in sportdeelname tussen verschillende gemeenten.

Meer gedetailleerde informatie van alle gebruikte kaarten is te vinden op www.sportopdekaart.nl.

Minste sportdeelname in Zeeland en Rivierenland

kaart van nederland ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Gezondheidsmonitor Volwassenen 2012, GGD’en, CBS en RIVM)

Het percentage volwassenen dat wekelijks sport is het hoogst in een aantal gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant. In veel van de gemeenten die liggen in de zogenaamde ‘bible belt’ (het gebied dat loopt van Zeeland over midden Nederland naar de Veluwe) ligt het aantal sporters onder het Nederlands gemiddelde. Hetzelfde geldt voor een aantal van de meest noordelijke gemeenten en een aantal gemeenten in het zuiden van Limburg. Gemiddeld gezien voldoet 25% van de bevolking van 19 jaar en ouder aan de fitnorm. Meer informatie over verschil in sportdeelname tussen gemeenten is te vinden op www.sportopdekaart.nl. Van een aantal gemeenten zijn uitgebreide sportdeelnameonderzoeken te vinden op Sportdeelname.nl

Inwoners gemeenten in noorden van Nederland bewegen het meest

Kaartje Nederland ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Gezondheidsmonitor Volwassenen 2012, GGD’en, CBS en RIVM)

Het percentage volwassenen dat voldoet aan de beweegnorm is het hoogst in een aantal gemeenten in het noorden van het land, op de Waddeneilanden en in Noord-Holland. Gemiddeld gezien voldoet 61% van de bevolking van 19 jaar en ouder aan de beweegnorm. Ook dit is te vinden op www.sportopdekaart.nl

Hoogste percentages voor fitnorm in Noord- en Oost-Nederland

Kaartje Nederland ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Gezondheidsmonitor Volwassenen 2012, GGD’en, CBS en RIVM)

Het percentage volwassenen dat voldoet aan de fitnorm is het hoogst in een aantal gemeenten in het midden van het land, Noord-Holland, Brabant en op de Waddeneilanden. De laagste percentages zijn ook te vinden in het midden van Nederland, en in een aantal gemeenten in het zuidwesten van Limburg. Gemiddeld gezien voldoet 25% van de bevolking van 19 jaar en ouder aan de fitnorm. Dit is ook te zien in de kaart met percentages per gemeente.

In Noord- en Zuid-Holland voldoen meeste mensen aan combinorm

Kaartje Nederland ter ondersteuning van de tekst
(Foto: Gezondheidsmonitor Volwassenen 2012, GGD’en, CBS en RIVM)

Het percentage volwassenen dat voldoet aan de combinorm is het hoogst in een aantal gemeenten in Noord- en Zuid-Holland en op de Waddeneilanden. In Zuid-Limburg en Flevoland voldoet minder dan 58% van de volwassenen van 19 jaar en ouder aan de combinorm. Gemiddeld gezien voldoet 63% van de bevolking van 19 jaar en ouder aan de combinorm. Dit is ook te zien in de kaart met percentages per gemeente / GGD-regio.

Hoeveel sportbondleden heeft iedere gemeente?

De percentages in Limburg en Zeeland zijn gemiddeld lager dan in de rest van Nederland. De gemeenten waar het aandeel sportbondleden het laagst is zijn te vinden in Zuid-Limburg (Vaals, Kerkrade, Heerlen en Maastricht) en de Randstad (Rotterdam en Amsterdam). Ook in de zogenaamde bible-belt zijn veel gemeenten te vinden met een lager percentage.

Ruim 4 miljoen sportbondleden in 2014

Kaartje Nederland ter ondersteuning van de tekst
(Foto: NOC*NSF)

In 2014 waren 4,4 miljoen mensen lid van een of meer van de 76 bij NOC*NSF aangesloten sportbonden. Gemiddeld was 25% van de Nederlandse bevolking lid van een of meerdere sportverenigingen. Mensen met meerdere lidmaatschappen tellen maar één keer mee.
Naarmate de leeftijd stijgt neemt het aantal leden af
Van alle 5 tot 10-jarigen is 45% lid; 10 tot 25-jarigen: 44%; 25 tot 45-jarigen: 23%; 45 tot 65-jarigen: 23% en van alle 65-plussers is 16% lid. Ook dit is te vinden op www.sportopdekaart.nl.

Meer informatie

SaveSave

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.