Sluiten

De derde opvoeder

Artikel

Publicatiedatum 17 januari 2016

Na gezin en school wordt de sportvereniging ook wel de derde opvoeder genoemd. Driekwart van alle jeugd in Nederland is lid van een sportvereniging. Die heeft daardoor grote invloed op het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren. Niet in de laatste plaats omdat kinderen en jongeren er op regelmatige basis en doorgaans met veel plezier komen. Daarom is het belangrijk dat een sportvereniging een sociaal veilige plaats is voor kinderen.

In de sport leren kinderen en jongeren om samen te werken, om rekening te houden met anderen, om door te zetten en om zich aan regels te houden en leren ze hun eigen grenzen kennen. Van hun trainers, coaches en leiders horen ze welk gedrag wel en niet door de beugel kan. Ze krijgen complimenten, maar worden zo nu en dan ook teruggefloten.

Het is belangrijk dat trainers en andere (mede)opvoeders bij de sportvereniging zich bewust zijn van de invloed die ze hebben op hun groep en op het individuele kind. Sport heeft immers invloed op het gedrag van de leden binnen de vereniging. Op het moment dat dat gedrag positief wordt beïnvloedt groeit het plezier en zelfvertrouwen en spreek je van een pedagogisch verantwoord klimaat. Als opvoeder kun je het pedagogische klimaat in overweging nemen bij de keuze voor een sport of sportvereniging of hierbij betrokken zijn, bijvoorbeeld als vrijwilliger.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.