Sluiten

Contributie belangrijkste inkomstenbron voor sportverenigingen

Artikel

Publicatiedatum 26 september 2018

De ontwikkelingen binnen het verenigingsleven worden bijgehouden met behulp van de Verenigingsmonitor van het Mulier Instituut. Op basis van jaaroverzichten kunnen dan cijfers en andere thema’s vergeleken worden. Een belangrijke conclusie uit het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2017: contributie is voor alle clubs de belangrijkste inkomstenbron.

Bijna tweederde (62%) van de inkomsten van sportverenigingen komt uit contributies. Bij verenigingen zonder eigen accommodatie is dat zelfs driekwart (73%). Bij verenigingen met een eigen accommodatie komt de helft van de inkomsten uit de contributie en een kwart uit kantine-inkomsten.

Aan de uitgavenkant is de accommodatie de grootste kostenpost: 29% bij verenigingen met een eigen accommodatie en 50% bij verenigingen zonder eigen accommodatie.

Jaarbericht

Het Jaarbericht 2017 is een tweede rapportage in een reeks van jaaroverzichten waarin de belangrijkste uitkomsten van de Verenigingsmonitor kort, bondig en overzichtelijk worden gepresenteerd. Op deze manier worden de belangrijkste ontwikkelingen bij verenigingen gevolgd en inzichtelijk gemaakt, deels gebaseerd op de verschillende kengetallen en indicatoren voor het sportverenigingsleven.

Andere resultaten

Enkele andere resultaten uit het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2017:

Thema’s

Veilig Sportklimaat en accommodaties waren centrale thema’s in de peilingen bij het MI Verenigingspanel in 2017. Daarnaast is naar zorg en gezondheid, verenigingsbestuur, financiën, duurzaamheidsmaatregelen en investering in sport- en beweegaanbod gevraagd.

Meer resultaten en kengetallen op uiteenlopende thema’s zijn te vinden in de rapportage Jaarbericht Verenigingsmonitor 2017.

Meer lezen

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.