Sluiten

Column Rim Voorhaar: ‘Het moeten vooral mooie mensen worden’

Blog

Publicatiedatum 17 oktober 2017

Tijdens het Kenniscafé Sport Live! Bewegen & Leren sprak storyteller Rim Voorhaar deze column uit, waarin hij geïnspireerd raakt door de verhalen van gymleraar Mike.

Ik moet vandaag op het Stanislas College, toch hét beweeg-vmbo van Nederland, denken aan mijn pogingen om uit te groeien tot meester. Ik liep stage in groep 8 van een basisschool in Amsterdam-Slotermeer, in hun laatste jaar voor de middelbare school.

Ik vond het lesgeven leuk. En als ik het even niet wist, begon ik gewoon over mijn ervaringen als sportjournalist. Vooral de eerste interviews met de nog jonge Zlatan Ibrahimovic en Wesley Sneijder, net doorgebroken in Ajax I, deden het best goed.

Ik scoorde punten. Dacht ik. Maar was de juf even weg uit het lokaal, dan ging het anders. Ineens veranderde die fijne groep in een troep hyena’s. En die roken bloed bij de inmiddels krijtwit weggetrokken stagiair. Een volwassen man met een gezin. Zelfs Zlatan en Wes konden niets voor me doen.

Beweegtussendoortjes

Wist ik toen maar wat ik nu weet. Over bewegingstussendoortjes via het digibord. The Daily Mile; het bijna dagelijkse loopkwartiertje met de klas dat overwaaide uit Schotland. En natuurlijk het Stanislas College in Rijswijk. Het bastion van onderwijsfenomenen als Mike Peters en Trees de Vos. Elke dag brengen ze ’s ochtends vroeg lachend zeker 150 leerlingen in beweging, voordat die fris en fruitig in de schoolbanken plaatsnemen.

Ik wilde ooit ook zo graag een Mike zijn. Zijn slogan: ‘Het moeten vooral mooie mensen worden.’ En Trees doet me denken aan mijn gepassioneerde buurvrouw in Amsterdam-West. Ook zij weet inmiddels alles over bewegen en leren. De buurvrouw wist me alles te vertellen over onder andere Spring High, een vermaarde beweegschool uit Nieuw-West.

Dat komt: de zoon van onze buurvrouw vond school ‘totaal oninteressant’. Veel liever deed hij aan sport. Voetbal. En dat deed hij met name direct na school voor de deur. Zijn moeder werd er gek van. De buren ook. Maar sinds kort is het opvallend stil in de straat. De buurjongen voetbalt niet meer voor de deur. Geen puf. Hij doet ’s middags bijna elke dag aan sport. Op zijn school. Met dank aan een groep actieve ouders die een nieuw project is gestart: TSA, een nieuwe vorm van overblijven in de middagpauze. Tussen Schoolse Activiteiten dus. De buurjongen vindt het te gek. Ook zijn schoolresultaten zijn hartstikke goed. Zijn moeder is dolblij. En de buren ook.

Nog op zoek naar bewijs

Bewegen doet dus leren! Nou, het is voorlopig nog een kwestie van ‘gevoel’, zo begrijp ik uit de bijeenkomst in Rijswijk. Keiharde bewijzen dat bewegen echt beter doet leren, ontbreken (nog). “Bewegen bij het leren biedt zeker voordelen, maar we kunnen het nog niet genoeg bewijzen”, herhaalt ook Amika Singh vanuit achter in de lekker gevulde zaal. Singh is projectleider van onderzoeksproject SMART MOVES! aan het VUmc in Amsterdam Met haar onderzoeksgroep voert ze een experiment uit op het Stanislas College. Het gaat haar ook niet alleen om de combinatie sporten en leren. “Het (bewegen) zou ook muziek kunnen zijn, yoga of mindfulness.”

Buitenonderwijs?

Mijn fantasie slaat dan op hol. Is buitenonderwijs misschien interessant? Dat schijnt helemaal de bom te zijn in Scandinavië. Daar spelen zelfs peuters en kleuters amper nog binnen. Ook bij regen, sneeuw of vorst verblijven zij buiten. Dat moet toch mogelijk zijn op onze basis- en middelbare scholen? Buiten lesgeven bespaart ook lekker op de onderwijsbegroting. Lokalen en andere onderkomens hebben we straks helemaal niet meer nodig…

Hoe zou het toch gaan met de jongens en meisjes van die groep 8 uit Slotermeer die inmiddels al lang op de middelbare school zitten? Weet je wanneer ze toen in die klas helemaal over mij heen liepen? Als ze net een uur gym achter de kiezen hadden. Net stuiterballen. Niet te handelen.

Maar goed, dat kan ook aan mij hebben gelegen. Een echt heel goede meester is natuurlijk niet aan mij verloren gegaan. Niet iedereen is een Mike…

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.