Sluiten

Coach of ouder: wie heeft meer invloed op jonge atleet?

Artikel

Publicatiedatum 2 juni 2014

Kinderen zijn vaak afhankelijk van hun ouders als het om sporten gaat. Brengen en halen, het wassen van de sportkleding en niet te vergeten het betalen van de contributie. Maar op het sportveld bepaalt de coach van je kind het sportgedrag. Of toch niet?

Vier Amerikaanse onderzoekers gingen na welke rol ouders en coaches hebben op het sportgedrag van kinderen. Het onderzoek is uitgevoerd onder getalenteerde Amerikaanse zwemmers van negen tot veertien jaar. Zij vulden vragenlijsten in over het gedrag en de reactie van ouders en coach op verschillende sportsituaties. Denk aan winst en verlies of het geven van complimenten. Er werd een onderscheid gemaakt tussen een leerklimaat (leren van fouten en plezier) en een ego-klimaat (fouten bestraffen en winst is belangrijk).

Ouders meer invloed dan coaches

Bijna vanzelfsprekend kwam naar voren dat een leerklimaat zorgde voor minder wedstrijdspanning, meer zelfvertrouwen en intrinsieke motivatie. Wat wel een opvallende conclusie is: ouders zijn meer bepalend dan coaches als het gaat om motivatie en zelfvertrouwen. Ondanks de grotere aanwezigheid van coaches dan van ouders bij sportmomenten van een kind.

Belangrijk voor de coaches om een jonge atleet zo goed mogelijk te laten presteren is dus de houding van de ouders ten opzichte van hun sportende kind. Ouders en coach moeten samenwerken om de kinderen zo goed mogelijk te laten presteren.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.