Sluiten

Cafeïne heeft tijdens inspanning geen effect op o.a. de hartfrequentie

Artikel

Geplaatst op 20 september 2012

Geplaatst op 20 september 2012

Cafeïne heeft geen effect op de hartfrequentie, lactaatproductie en zuurstofconsumptie tijdens inspanning. In rust heeft cafeïne wel degelijk effect op de melkzuurconcentratie in het bloed en de zuurstofconsumptie. Dit concluderen sportwetenschappers uit Michigan, Amerika.

Cafeïne staat niet meer op de dopinglijst. In sommige gevallen is aangetoond dat cafeïne kan leiden tot prestatieverbetering [1]. Mede daarom gebruiken atleten geregeld cafeïne. Het is bekend dat cafeïne invloed kan hebben op de werking van het autonome zenuwstelsel. Hierdoor kan de inname van cafeïne leiden tot veranderingen in onder andere ademhaling, melkzuurproductie, hartfrequentie en ‘heart rate variability’ (HRV).

Inspanningstesten zijn een middel om de getraindheid van sporters te bepalen en om trainingsschema’s op te baseren. De belasting tijdens deze inspanningstesten hangt vaak samen met het in de volksmond genoemde ‘omslagpunt’. In de sportpraktijk bedoelt men met het omslagpunt het moment dat een atleet nog net alle energiebehoefte langs aerobe weg kan dekken. Het bepalen van dit omslagpunt gebeurt in de praktijk op verschillende manieren. Onder andere de lactaatdrempel, de HRV-drempel en de ventilatoire drempel* zijn bekende methodes. De variabelen waar de verschillende drempels op worden gebaseerd zijn van invloed op de aansturing van het autonome zenuwstelsel. Er zijn vraagtekens te plaatsen bij het bepalen van de bovengenoemde drempels. Dat het drie verschillende methodes zijn en dat elke methode op een ander moment het omslagpunt vaststelt is veelzeggend. Dat zou namelijk betekenen dat het omslagpunt afhankelijk is van de meetmethode in plaats van van de veranderende fysiologische processen in het lichaam. Daarom is het interessant te weten wat de invloed van cafeïne hierop is. Tenminste, dat vinden Karapetian en collega’s. Zij hebben daarom tien studenten twee keer een maximaaltest laten fietsen op een ergometerfiets na inname van een drankje met of zonder cafeïne.

Voor de test werd of cola light zonder cafeïne gedronken of dezelfde cola, maar dan aangevuld met cafeïne (5 mg/kg lichaamsgewicht). Tijdens de tweede test, ongeveer een week later, werd de andere drank geconsumeerd die de eerste testdag nog niet was ingenomen. 24 uur voor de start van de test hebben de deelnemers geen alcohol of cafeïne meer genuttigd. De tests waren ’s ochtends en werden gefietst op een bijna nuchtere maag (alleen inname van de drank). Onder andere de melkzuurconcentratie in het bloed, de zuurstofconsumptie en de hartfrequentie werden bepaald in rust, op de lactaat-, HRV- en ventilatoire drempel en bij maximale inspanning.

De resultaten uit het onderzoek van Karapetian en collega’s laten zien dat cafeïne alleen van invloed is op de melkzuurconcentratie en zuurstofconsumptie in rust. Zo is de melkzuurconcentratie in het bloed in rust 0,5 mmol/L hoger na cafeïne-inname (1,0 en 1,5 mmol/L) en de zuurstofconsumptie ongeveer 1 ml/min.kg lichaamsgewicht (3,69 en 4,54 ml/kg.min). Op de rusthartfrequentie leek cafeïne geen invloed te hebben. Tijdens inspanning is er geen verschil gevonden tussen het wel of niet innemen van cafeïne. Zowel bij submaximale als bij maximale inspanning waren de gemeten variabelen gelijk.

Karapetian en collega’s tonen aan dat de inname van cafeïne de meetresultaten tijdens een maximaaltest waarschijnlijk niet zal beïnvloeden. Ook bij de gekozen omslagpunten zorgt cafeïne niet voor verschillen. De studie is wel uitgevoerd bij niet-getrainde studenten. Dit lijkt niet meteen van invloed op de interpretatie van de resultaten.

Mocht er behoefte zijn aan rustmetingen, dan is het raadzaam dat de atleten geen cafeïne gebruiken een dag voor de meting, omdat dit verstorend kan werken.

__________
[1] Ganio MS, Klau JF, Casa DJ, Armstrong LE, Maresh CM (2009) Effect of caffeine on sport-specific endurance performance: a systematic review. J. Strength Cond. Res., 23: 315-324.

Karapetian GK, Engels HJ, Gretebeck KA, Gretebeck RJ (2012) Effect of caffeine on LT, VT and HRVT. Int. J. Sports Med., 33: 507-513.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.