Sluiten

Buro Bloei stelt zich voor

Artikel

Publicatiedatum 10 juni 2014

Wat heeft een praktijk voor kinderpsychologie, opvoedadvies en onderwijsadvies nu te maken met sport en beweging? Op het eerste oog misschien niet veel, maar toch blijken er verrassend veel lijntjes te bestaan tussen Allesoversport en Buro Bloei!

Wij, Mariëlle (orthopedagoog) en Sonja (psycholoog), vormen samen Buro Bloei. Binnen onze praktijk zijn alle kinderen welkom, waarover vragen bestaan op het gebied van hun gedrag, leren, sociaal-emotionele ontwikkeling, of hun opvoeding. Ons uitgangspunt is het welbevinden en het talent van kinderen. De absolute basis van hun ontwikkeling is immers dat zij goed in hun vel zitten, zelfvertrouwen hebben en trots kunnen zijn op de dingen waarin zij goed zijn. Juist hierin zien wij een heel mooie link met sport.

Een gezonde ‘geest’ heeft namelijk alles te maken met een gezond ‘lijf’. Dat je je van sporten ook mentaal lekker gaat voelen, dat weten we al lang. Met regelmatig sporten boek je vlug vooruitgang, wat heel goed is voor je zelfvertrouwen. Daarnaast zet dit een aantal geavanceerde processen in het lichaam in werking, dat zorgt voor de aanmaak van het hormoon ‘endorfine’; het welbekende ‘geluksstofje’.

Onderzoek

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat sporten niet alleen een positieve invloed heeft op het emotioneel functioneren, maar tevens cognitieve vaardigheden, zoals concentratie en executieve functies (uitvoerende vaardigheden). Verschillende onderzoeken tonen een positieve relatie aan tussen beweging en schoolprestaties.

Al dit bovenstaande, in combinatie met het gegeven dat kinderen in geïndustrialiseerde landen in vergelijking met vroeger steeds minder bewegen, was voor ons aanleiding om sport en beweging een belangrijke plek te geven binnen onze visie en ons aanbod.

Runningtherapie

Binnen Buro Bloei bieden wij ‘runningtherapie’ aan voor kinderen, wat in de praktijk niets meer of minder is dan mentale begeleiding, door middel van hardlopen. Wij merken dagelijks hoe enorm goed hardlopen een uitlaatklep voor kinderen kan zijn, doordat zij hiermee hun energie kwijt kunnen, hun hoofd kunnen ‘leeg’ maken, hun fitheid kunnen vergroten en daarmee hun zelfbeeld kunnen versterken. Hiermee is runningtherapie geschikt voor vrijwel alle kinderen; kinderen met druk gedrag, kinderen die veel piekeren, of somber zijn, kinderen met (licht) overgewicht, kinderen met een laag zelfbeeld. Bovendien stimuleren wij ouders om ook met hun kind te gaan rennen, wat de zo belangrijke ouder-kind betrokkenheid vergroot.

Naast de runningtherapie zetten wij ons graag in voor allerlei projecten die beweging bij kinderen promoten en stimuleren. Wij dragen het motto van Allesoversport een warm hart toe en willen hieraan graag ons steentje bijdragen, in de vorm van een reeks artikelen. We hopen dat jullie ze interessant vinden!

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.