Alles over sport logo

Buitenspelen tijdens de coronacrisis: zo kan het wel!

Bewegen is goed voor de gezondheid. Hoe meer beweging kinderen en jongeren dus krijgen, hoe beter. In coronatijd gaat sporten en bewegen anders dan anders. Hoe kun je veilig en onbezorgd buitenspelen als er beperkingen gelden? In dit artikel krijg je veel tips.

Voordelen van buitenspelen

Kinderen die veel buiten zijn, hebben minder schermtijd en zijn actiever. Buitenspelen bevordert de ontwikkeling van de sociale, cognitieve en motorische vaardigheden. Er is buiten vaak meer ruimte om te bewegen en er zijn veel situaties om te ontdekken. Denk aan bos, parken, toestellen en verschillende ondergronden.

Volgens de beweegrichtlijnen voor kinderen heeft ieder kind tussen de 4 en 18 jaar elke dag minimaal 60 minuten aan beweging nodig. Voor de jongste doelgroep, kinderen van 0-4 jaar, is er nog geen richtlijn, maar weten we dat veel en gevarieerd bewegen ook voor hen goed is.

Barrières bij buitenspelen

natuurschilderij maken achterkant

Maar er zijn ook barrières met betrekking tot buitenspelen. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden, twijfels over de veiligheid en toegankelijkheid van speelplaatsen en risicovol spelen. Maar wie niet leert omgaan met alledaagse speelgevaren, zoals uitglijden in de modder of vallen bij het leren skaten, wordt beperkt in de ontwikkeling van motorische vaardigheden.

Hoe stimuleer je als ouder of professional (vakleerkracht, buurtsportcoach, jongerenwerker) dus tóch dat kinderen en jongeren voldoende buitenspelen? Op social media worden allerlei creatieve en unieke ideeën verspreid. Kenniscentrum Sport & Bewegen doet een greep uit dit aanbod en deelt inspirerende tips voor 0-4 jaar, 4-12 jaar en 12-18 jaar.

Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus

Kijk voor de meest recente Nederlandse aanpak van het coronavirus en veelgestelde vragen op de website van de Rijksoverheid.

Tips voor het buiten spelen voor kinderen 0-4 jaar:

springen naar zeepbellen achterkant
  • Maak samen op rustige tijden een rondje in de wijk, wandelend of met de (loop)fiets, step, of buggy.
  • Regent het? Regenjas en -laarsjes aan en lekker stampen in de plassen. Vaak is het dan erg rustig buiten.
  • Ga lekker naar het bos, de heide of een rustig park. Veel speeltuinen zijn ook weer open, houd wel in de gaten hoe druk het is.
  • Doe balspelletjes in de achtertuin of op een rustig grasveldje in de buurt.
  • Doe mee met ‘ga mee met berenjacht’ (uitleg zie 4-12 jaar).
  • Zet een lekker muziekje op en dans samen in de tuin of op het balkon.
  • Ga samen ‘werken’ in de tuin of op het balkon. Misschien kun je onkruid wieden, zaadjes planten, snoeien, een vogelhuisje maken en ophangen, of zelfs een hut bouwen?
  • Veel binnenspelletjes kun je ook buiten in de tuin of op het balkon doen, zoals de spelletjes van nijntje Beweegdiploma en Zappelin Go.

Tips voor het buiten spelen voor kinderen 4-12 jaar:

Tieners in tuin met trampoline
  • Veel kinderen van deze leeftijd kunnen zichzelf prima buiten vermaken in de tuin, op straat, in het bos, op de hei, in een speeltuin of in een park. Hier vind je de de 10 leukste buitenspelletjes volgens Ouders van nu.
  • Ga je mee op berenjacht? Wandelen met het gezin op een rustige plek met voldoende afstand kan. Voor kinderen is het leuk om op berenjacht te gaan! De regels van die berenjacht zijn simpel: plaats een beer achter je eigen raam en zoek tijdens een wandeling in jouw buurt naar andere beren. De berenjacht komt overgewaaid uit Australië en het Verenigd Koninkrijk. Het populaire prentenboek ‘We gaan op berenjacht’, geschreven in 1995 door Michael Rosen en Helen Oxenbury, diende als inspiratie.
  • Met Play to move van Jantje Beton worden kinderen (8-12 jaar) gestimuleerd om naar buiten te gaan om te spelen en bewegen. Het werkt met online challenges die kinderen alleen buiten kunnen doen.
  • Riskcare Preventie biedt bewegingsonderwijs op afstand, met filmpjes die de motorische ontwikkeling van kinderen prikkelen.
  • Fit met TeamNL Iedere ‘school’-dag kun je mee doen met de challenges van de Olympische sporters van TeamNL. Bijvoorbeeld met hockeyster Maria Vergoor of handbiken met Jetze Plat. Zie ook #FitMetTeamNL.
  • ‘Met een beetje risico komen ze er wel’ VeiligheidNL geeft spelsuggesties omdat uitdagende en avontuurlijke activiteiten goed is voor de ontwikkeling van kinderen. En, het opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.

Tips voor het buiten sporten en bewegen voor jongeren 12-18 jaar:

Jongere in skatepark op skateboard
  • Als je lid bent van een sportvereniging, kun je daar lekker sporten. Ook binnen sporten en zwemmen in binnen- en buitenzwembaden is misschien een idee. Informeer bij de sportclub of het sporten doorgaat.
  • Kijk online of je leuke challenges ziet die je interessant vindt om te leren. Volg bijvoorbeeld op Instagram ‘jaapedenijsbaan’. Jongeren geven daar dagelijks een fit challenge. Doe deze bijvoorbeeld met je broer of zus, of lekker zelf.
  • Zorg dat je in deze tijd je conditie opbouwt en ga alleen of met een vriend(in) hardlopen.
  • Mountainbiken of fietsen op je stadsfiets. Zoek een rustige route en geniet van de natuur.
  • Doe een workout in de achtertuin. Veel sportscholen en crossfit aanbieders verzorgen nu online trainingen.
  • Probeer eens iets nieuws: probeer eens (buiten) yoga of leer jezelf slacklinen. Neem eens muziek mee en oefen een dans met een vriendin of ga zumba dansen.
  • Wandel een rondje met je vader en moeder, broer of zus. Of daag hen uit een stukje hard te lopen.
  • Trampoline springen: heb je een trampoline in je tuin, maak er gebruik van. Je verbrandt hiermee veel calorieën.
  • Skaten, skateboarden of skeeleren in de buurt. Let op dat het niet te druk is.
  • Help andere mensen in de buurt. Doe een boodschap voor ze of vraag aan ze hoe je kunt helpen. Zo helpen jongeren in Den Haag met het maken van voedselpakketten.

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Jonge kinderen, Jongeren, Kinderen
tips
in beweging brengen