Sluiten

Boek interview: Alles wat je wilt weten over hardlopen

Interview

Publicatiedatum 10 juli 2018

Is elk lijf geschikt om hard te lopen? Helpt joggen tegen stress? Wat kan de juiste muziek doen voor je prestatie? Kan je je wapenen tegen dat mentale gevoel van ‘ik kan niet meer’, wanneer je lichaam prima nog langer en verder kan? Zijn dure hardloopschoenen altijd beter zijn dan goedkope? Wat zijn de mentale effecten van een runner’s high? Kan sport een verslaving zijn?

Zelf letterlijk uit de running door een scheenbeenblessure, stond Mariska van Sprundel twee jaar geleden langs de kant tijdens de Egmond halve marathon. Een stoet van hardlopers trok haar voorbij en met hen een onvoorstelbare variatie aan schoenen, looptechnieken, kleding, en ga zo maar door. En zo ontstond de vraag: wat is nu eigenlijk goed? Wat is belangrijk, efficiënt; wat werkt en wat juist niet?

“Het verbaasde mij dat er, bij mijn weten, nog geen populairwetenschappelijk boek was verschenen over hardlopen. Ik denk dat veel lopers het interessant vinden om achterliggende theorieën te kennen.”

Het boek alles wat je wilt weten over hardlopen
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Mariska spendeerde de afgelopen twee jaar aan het vinden van wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op deze – en nog veel meer – vragen. Het resultaat is haar eerste boek: alles wat je wilt weten over hardlopen. Een boek dat algemene opvattingen over hardlopen eens wetenschappelijk onder de loep neemt en daarmee ook een hoop ideeën de wereld uit helpt.

“Sommige opvattingen en ideeën zijn het werk van tientallen jaren aan marketing en zijn bovendien als wetenschappelijk in de markt gezet. Dat maakt het lastig om daar nog wat aan te veranderen. Toch hoop ik dat met dit boek te kunnen doen.”

De oorsprong van onze hardloopliefde

Voor hoe komt waarom. Waarom hebben we allemaal een (gebruikt of ongebruikt) paar hardloopschoenen in de kast staan? Is het enkel omdat we massaal chronisch een paar kilo minder willen wegen en hardlopen zien als een effectieve manier om dat voor elkaar te krijgen?

“Het massale joggen kwam in de jaren 70 van de vorige eeuw op. Er kwamen toen steeds meer aanwijzingen dat lichaamsbeweging nodig is om gezond te blijven. Dus niet per se om kilo’s te verliezen, maar wel om in conditie te blijven. Joggen bleek een makkelijke manier om fit te blijven en was voor iedereen – jong, oud, arm, rijk – toegankelijk.”

Inmiddels is die behoefte aan lichaamsbeweging natuurlijk vaste basiskennis geworden. De wetenschap heeft er inmiddels cijfers en richtlijnen aan kunnen hangen, die vertaald zijn naar de Beweegrichtlijnen. Maar bewegen voor gezondheidsvoordeel kan op honderden manieren. Is de laagdrempeligheid van hardlopen dan echt de enige reden dat mensen juist massaal hiervoor kiezen?

Altijd, overal, iedereen

Gelukkig eindigt het niet bij het praktische aspect. “Ik denk dat mensen rustiger en meer ontspannen worden van een rondje lopen dan van een racefiets van stal halen. Door hard te lopen beland je in een ritme. Door de ritmische buikademhaling die je hebt tijdens het hardlopen, kom je (in theorie) weer tot jezelf.”

Daarnaast is het aanbod aan hardloopevenementen de afgelopen jaren natuurlijk geëxplodeerd, waardoor zelfs mensen die een paar jaar terug er niet aan moesten denken, inmiddels hardloopschoenen in de kast hebben liggen. “Bij fun runs zijn prestaties ondergeschikt aan plezier. Er is geen druk om te presteren. Dat trekt een nieuwe groep mensen aan.”

Best of both worlds

Mariska’s boek is wetenschappelijk onderbouwd, maar goed leesbaar, toegankelijk en eigenlijk gewoon leuk. “Het leek mij mooi om een combinatie te maken tussen de wetenschap achter hardlopen en de meer praktijkgerichte adviezen. Een Lore of Running van Tim Noakes (interessant en waardevol, maar droog en moeilijk leesbaar) meets persoonlijke adviezen en toepasbaarheid.”

Het is fijn om te merken dat Mariska’s wetenschappelijke insteek niet voorbijgaat aan praktisch nut en de waarde van ervaringen. “Ja, er wordt veel slecht onderbouwd advies gegeven. Ik vraag me alleen af of dat altijd erg is, omdat sommige dingen geen kwaad kunnen. Zo is er weinig bewijs dat compressiekousen helpen om blessures te voorkomen, maar als je ze draagt, doe je jezelf niet te kort.”

“Bovendien valt er over sommige zaken vanuit de wetenschap gewoon heel weinig te zeggen en dan is ervaring uit de praktijk het beste dat je hebt. In sommige gevallen zal iets echt werken en soms zal het gaan om een placebo effect. Maar hoe erg is het, als je er zelf voordelen aan beleeft?”

Voorproefje

Ondanks de titel van haar boek, heeft Mariska zelf nog een goedgevulde lijst met verdere hardloopvragen paraat die ze graag nog eens zou uitpluizen. Ligt er dan misschien al een boek 2.0 in het verschiet? Voor nu hoopt ze met haar eerste début de grootste mythes de wereld uit te kunnen helpen. Benieuwd? Hier nemen we een aantal pseudo-waarheden onder de loep.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.