Sluiten

Bittere mondspoeling verbetert sprintprestatie op de fiets

Artikel

Geplaatst op 8 september 2014

Geplaatst op 8 september 2014

Het spoelen van de mond en daarna doorslikken van de bittersmakende stof quinine heeft een positief effect op de sprintprestatie. Dit ontdekten onderzoekers uit Australië na onderzoek bij 14 ervaren wielrenners.

Uit sommige studies blijkt dat het spoelen van de mond met een koolhydraatrijke of zoet smakende drank de sportprestatie kan bevorderen (zie bijvoorbeeld deze samenvatting). De meeste onderzoekers veronderstellen dat dit komt doordat de smaakreceptoren in de mond bepaalde hersengebieden activeren die betrokken zijn bij gevoelens van genot en/of beloning. Een mondspoeling zou dan de prestatie bevorderen doordat de atleet de inspanning als minder zwaar ervaart. Andere smaken zoals bitter, lijken dezelfde hersengebieden te activeren. Onderzoekers uit Australië hebben daarom het effect van een bitter smakende mondspoeling op een korte fietssprint onderzocht.

Mondspoeling en sprintprestatie

In deze studie hebben 14 wielrenners (gemiddeld 30 jaar) met een VO2max van gemiddeld 62 ml/kg.min 4 verschillende keren dezelfde fietstest gedaan, met steeds 7 dagen ertussen. Tijdens de 4 onderzoekscondities kregen de wielrenners in wisselende volgorde na een korte warming-up niets (controleconditie), water, een met aspartaam (caloriearm) gezoete vloeistof of een bitter smakende quinine-oplossing (ongeveer 27 ml per proefpersoon). Hiermee moesten zij hun mond 10 seconden lang spoelen, en vervolgens de drank doorslikken. De onderzoekers hebben in deze studie gekozen voor het doorslikken van de mondspoeling omdat de receptoren in de mond die een bittere smaak waarnemen achterin de mond zitten. Bij gewoon spoelen zou het mogelijk zijn dat de proefpersonen daarom de bittere mondspoeling niet goed zouden proeven. Meteen na het spoelen moesten de wielrenners een “all-out” fietssprint van 30 seconden doen.

De wielrenners leverden na het spoelen met quinine gemiddeld 4% meer vermogen tijdens de sprint dan in de andere situaties. Ook hun piekvermogen na de quininespoeling was 3,6% hoger dan nadat zij met water of helemaal niet gespoeld hadden, maar was niet verschillend van het piekvermogen na spoelen met aspartaam. Spoelen met aspartaam had echter geen positief effect vergeleken met de water- en niet-spoelconditie. Er waren geen verschillen tussen de condities in gevoelens van vermoeidheid of de concentratie melkzuur en glucose in het bloed.

Conclusie

Het spoelen van de mond met een bitter smakend drankje heeft een positief effect op een korte sprintprestatie. Hoewel niet helemaal duidelijk is waarom dit zo is, lijkt het erop dat bepaalde smaken in de mond ervoor kunnen zorgen dat atleten meer vermogen leveren tijdens inspanning. Volgens de auteurs komt dit doordat de smaak de hersenactivatie stimuleert. Dit resultaat is in tegenstelling met het idee dat het positieve effect van een mondspoeling gebaseerd is op het activeren van genotscentra in de hersenen, omdat quinine juist erg bitter en onaangenaam smaakt.

Gam S, Guelfi KJ, Fournier PA (2014) Mouth rinsing and ingesting a bitter solution improves sprint cycling performance. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.0000000000000271
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.