Sluiten

Bijzondere sportkeuze voor kinderen: wedstrijdskiën

Interview

Publicatiedatum 10 februari 2015

Het is een mistige maandagmiddag. Maar als we bij SnowWorld in Zoetermeer naar binnen stappen, wanen we ons direct in winterse sferen. Het is er op dit tijdstip niet druk, maar de mensen die er lopen, lopen in vol skitenue. Rekken met skimateriaal staan direct in het zicht.

We wachten op Madelief (10) en Constantijn (7) Klomp. Zij beginnen zo aan hun eerste twee uur durende skitraining van deze week. Ze zitten namelijk in het team van Ski Racing Discovery. Maar eerst vertellen ze ons over hun bijzondere sportkeuze.

Enthousiast vertelt Constantijn dat hij op zijn derde al op skiles ging. ‘Ik vond skiën gewoon hartstikke leuk. En mijn zus deed het ook al. Toen ik twee was had ik al ski’s en liep ik daarop al door ons huis.’ ‘Wel met doeken eronder, hoor’, haast moeder Shirley zich te zeggen. ‘Het gleed heel mooi over het parket en was hartstikke goed voor de balans en het gevoel’, vult vader Ronald lachend aan. Zelf zijn Ronald en Shirley “wintersportskiërs” en geen wedstrijdskiërs.

Gek op snelheid

Ook Madelief raakte op haar derde al verslingerd aan de skisport. Maar waarom dan skiën? ‘Ik vond de snelheid geweldig en op wintersportvakantie de bergen supermooi, dus skiën leek me erg leuk.’ Ze vertelt dat ze eerst gewoon op skiles ging. Maar al snel wilde ze meer. ‘Ik ging toen lessen op een rollerskibaan en werd lid van een allround skiteam. Maar ik wilde nog meer en sneller.’

Zo kwam ze terecht bij het team van Ski Racing Discovery. In dit talententeam zitten zo’n twintig kinderen van 7 tot 18 jaar en het team is volledig gericht op wedstrijdskiën in de sneeuw. Voor Madelief ligt de focus op de slalom en de reuzenslalom.

In dit team zitten ook kinderen met de talent- en zelfs beloftestatus van het NOC*NSF (nu: Kenniscentrum Sport, red.) en als we later met onze snowboots op de baan staan, zoeven al die talenten ons keer op keer elegant voorbij om met een vaart weer in de lift naar boven te springen. Hier wordt keihard getraind. ‘Twee keer in de week train ik met het team zo’n twee uur hier in SnowWorld en een keer in de week train ik anderhalf uur in de sportschool’, vertelt Madelief. ‘In de zomer skiën we niet, maar gaan we mountainbiken om in conditie te blijven.’ Constantijn traint met zijn zeven jaar een keer in de week in de sneeuw en een keer in de week in de sportschool.

Wedstrijden in de bergen

Indoor in de sneeuw skiën en trainen is natuurlijk leuk, maar dan vertelt Madelief ons over het echte werk: ‘In het seizoen ben ik in totaal ongeveer negen weken in Oostenrijk om te trainen en om wedstrijden te skiën. Tijdens die sneeuwweken trainen we dan ongeveer vijf uur per dag. We staan om zeven uur op en zijn om acht uur bij de skilift. Ik moet dan echt overal zelf voor zorgen. Dat ik de goede kleren aan heb en de juiste ski’s bij me heb en zo. Na het uitlopen begin ik dan om ongeveer 15.15 uur aan mijn huiswerk.’

Ronald en Shirley leggen uit dat dit mogelijk is door het sportverlof dat ze van school krijgt. Madelief doet het gelukkig heel erg goed op school, waar ze erg goed meewerken aan dit school-op-afstandsysteem. ‘Iedere dag stuurt ze een mailtje naar de klas om te vertellen wat ze doet’, vertelt Shirley.

‘De wintersportvakanties met het gezin zijn ook totaal anders geworden’, vertelt Shirley verder. ‘Als het team in Oostenrijk traint, wordt door de trainers een trainingspiste volledig afgezet. Maar dit heeft tot gevolg dat de kinderen tijdens onze gezinsvakantie opeens rekening met toeristen moeten houden. Terwijl ze het liefst keihard naar beneden racen. Ik hou dan mijn hart nog wel eens vast!’

Veel kinderen dromen natuurlijk over het bereiken van de Nederlandse top. Ski Racing Discovery is erop gericht die ambities te ondersteunen en de kinderen hiervoor op te leiden. Ze moeten als talentteam ook echt aan allerlei richtlijnen van de skibond voldoen om het certificaat van talentteam te mogen voeren.

Zo krijgen de racers ook regelmatig mentale trainingen als onderdeel van de opleiding. ‘Wedstrijdsport zoals deze kinderen het beoefenen, moet je namelijk wel aankunnen. Gelukkig benadrukken de trainers ook altijd dat de teamspirit en het plezier in de sport bovenaan moeten blijven staan’, vertelt Ronald.

Financieel is het voor de individuele racers van het team niet altijd even gemakkelijk om de aansluiting met de top te krijgen. Gelukkig hebben ze wel een aantal heel goede sponsors, zodat ze het materiaal niet helemaal zelf hoeven te bekostigen.

Madelief en Constantijn zijn alleen maar gelukkig in de sneeuw. Met hun grote tassen op de rug, zijn ze na ons gesprek in een mum van tijd bij de banken om zich om te kleden. En met grote grijnzen op hun gezicht verdwijnen ze vervolgens door de poortjes richting hun trainers. Wij vangen in de winterse hal slechts af en toe een glimp op, wanneer de kids samen met hun teamgenootjes ons onderaan de helling als slalompaaltjes gebruiken en daarna weer in de lift springen…

Meer over Alpine Ski Discovery

Wil je meer weten over Ski Racing Discovery? Kijk dan eens op hun website en lees daar dat het alpine wedstrijdskiën om veel meer draait dan alleen het racen en winnen.

Meer bijzondere sporten

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.