Sluiten

Bijzondere sportkeuze: Keet (10) brengt al haar tijd op het skatepark door

Interview

Publicatiedatum 8 april 2015

Voor een nieuwe aflevering van de serie ‘Kinderen en hun bijzondere sportkeuze’ zijn we dit keer afgereisd naar Skatepark Utrecht. We hebben afgesproken met Keet Oldenbeuving (10), die zich op haar heuse eigen website toepasselijk SkateKeet noemt. Als we de skatehal binnenlopen, valt ons meteen het gezellige sfeertje op. Dit is Keets tweede huis. Hier brengt ze al haar vrije tijd door.
We treffen eerst moeder Elsbeth aan in de kantine, alhoewel we die kantine liever omschrijven als een gezellig honk met een bar, eettafel en banken.

Keet komt binnenstappen en haar moeder doet automatisch haar helm af. ‘Mam, dat was niet de bedoeling! Ik wilde alleen even zeggen dat ze de grote rail hebben weggehaald. En dat was de enige waarop ik kon oefenen voor Parijs!’ En het liefst wil ze meteen weer de baan op. Prima, dan kunnen wij even kijken wat voor kunsten ze uithaalt. Parijs? Daar hebben we het straks wel over. Hup, helm weer op en daar gaat ze weer.

Stoere sport

Kunstjes zijn het niet, ook geen moves, zoals we opgeschreven hadden. Keet lacht ons later nog net niet uit, het zijn namelijk tricks. Nou, en die tricks, die kan ze. Met een vaartje rolt ze met ogenschijnlijk groot gemak de hele hal door. Ook is het gewoon gezellig op de baan.

Keet heeft een clubje vrienden en daarmee skate ze. Maar zit ze ook regelmatig te kletsen op een bankje, waar ze later weer achter elkaar aan overheen skaten. Er wordt veel gelachen, ondanks het leeftijdsverschil: Keet is duidelijk de kleinste en jongste. Het is te merken dat het plezier in het skateboarden hun bindt.

Tijd om even met ons te kletsen. Met een gemakkelijke beweging wordt het board met de voet opgewipt en vastgepakt. Even zo gemakkelijk, alsof het een paar schoenen is, wordt het board bij de deur van de kantine weer neergezet. Echt, ze kan lezen en schrijven met dat board.

Skaten is een stoere sport en zo ziet Keet er ook uit. Maar het is een gezellige kletstante en ze schiet regelmatig in de lach om onze onkunde van de sport. Soms vraag je je af waarom kinderen toch op zo’n bijzondere sport zitten. Bij Keet lijkt het echter eenvoudig verklaarbaar: ‘Mijn vader had ook een skateboard en die bracht mij op zijn board naar de BSO!’ Maar is ze zelf ook altijd al aan het skaten geweest? ‘Nou, ik had wel een skateboard, maar daar speelden we gewoon mee op straat. Ik zat eerst op voetbal en op judo. Totdat ik een keer hier op het skatepark kwam. Dat was zo leuk dat ik op les gegaan ben.’ Van haar zevende tot haar negende is ze op les gebleven. Toen werd ze eigenlijk zo goed dat ze er niet zoveel meer leerde.

Nu is ze iedere dag op het park te vinden en zit ze met haar tien jaar in het selectieteam van Skatepark Utrecht. ‘Ik ben hier elke dag van ongeveer drie tot zes. Vandaag blijf ik er ook eten, dat doe ik bijna iedere dinsdag. Ik heb een bakje macaroni bij me en dat warm ik dan op in de magnetron.’

Ook in de weekenden is ze er hele dagen. ‘Alleen dit weekend niet, want we gaan zondag naar mijn oma. Maar… daar is ook een skatepark’, grijnst ze, ‘dus ik neem mijn board gewoon mee!’ Op filmpjes op haar site is dan ook te zien dat ze altijd en overal skate: van de glijbaan in de achtertuin tot en met een skatepark in Barcelona, tijdens een stedentrip met het gezin.

X-Games

Als we haar vragen welke trick ze heel goed kan, vertelt ze over de heelflip. Natuurlijk. De wat? Lachend pakt ze een Donald Duckje van tafel dat dient als skateboard om ons de heelflip uit te leggen. Later laat ze hem uitgebreid live zien: het board draait om zijn lengteas gewoon onder haar voeten door.

Dromen doet ze ook. ‘Ik hoop net zo goed te worden als Leticia Bufoni uit Brazilië. En ik wil ooit op de X-Games te staan (jaarlijks wereldkampioenschap voor extreme sporten, red.).’ Ondertussen skate ze al wel met Candy Jacobs, Nederlands beste skategirl en gaat ze met Candy binnenkort mee naar Duitsland om voorgesteld te worden aan Candy’s sponsor…

Dat onze Keet echt al heel goed is, blijkt ook uit het feit dat ze vorig jaar op haar negende derde werd (en daarmee het beste meisje) op het NK in de categorie t/m tien jaar. Dit jaar wilde ze gaan vlammen in deze categorie, maar het NK is uitgesteld tot begin september en op 1 september wordt Keet elf…

Wel doet ze mee aan de worldcup skateboarding eind mei in Parijs. Vandaar dat ze dus nog wel even goed moet oefenen op de rail! Die zat echter wat los en wordt nu gerepareerd, maar is vast op tijd wel weer klaar voor dit talentje!

Meer bijzondere sporten

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.