Sluiten

Bewezen door tweelingen: sport is goed voor je ontwikkeling

Artikel

Publicatiedatum 5 maart 2015

Sport is goed voor je ontwikkeling, je lichaam, schoolprestaties, je concentratievermogen, uithoudingsvermogen, je wordt er gelukkiger van en zo heeft het nog tientallen positieve effecten, is over de jaren uit onderzoek gebleken. Dit nieuwe onderzoek testte al deze uitspraken nogmaals op tweelingen.

Want de vraag bleef wel natuurlijk: zouden andere factoren ook nog van invloed geweest kunnen zijn? Opvoeding? Genetische aanleg? Finse onderzoekers hebben daarom nog een keer de effecten van sport onderzocht, maar gebruikten als participanten tweelingen waarvan de één duidelijk actiever leefde dan de anderen.

Mannen met hetzelfde DNA, dus. Dezelfde opvoeding. In grote lijnen hetzelfde eetpatroon. Het enige grote verschil: hun sportgewoonten.

De actievere helften van de tweelingen bleken een betere conditie en een lager vetpercentage te hebben dan hun minder actieve wederhelft, die vaak tekenen vertoonden van insuline resistentie, wat tot problemen met het metabolisme kan leiden.

Ook geestelijk verschilden de tweelingen duidelijk. De hersenen van de sportievere mannen waren beduidend beter ontwikkeld, met name waar het motorische ontwikkeling en coördinatie betrof.

En dus?

Bij de meeste tweelingen begonnen hun sportgewoontes te verschillen toen ze zo’n 22 – 25 jaar oud waren. Alle lichamelijke en geestelijke veranderingen vonden dus plaats in de paar jaar daarna. Dit betekent dat sport al op korte termijn aanzienlijke effecten kan hebben.

Bovendien toont het onderzoek aan dat niet alles bepaald wordt door je opvoeding, dieet en aanleg. Lijkt jouw kind van nature aan de zware kant te zijn, of heeft het moeite met hand-oog coördinatie? Blijf lekker sporten en bewegen en de kans is groot dat het met sprongen vooruit gaat!

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.