Sluiten

Beste kunstgrasschoenen voor kinderen

Tips

Geplaatst op 16 augustus 2014

Veel verschillende sporten, zoals voetbal, hockey en korfbal, kunnen op kunstgras worden gespeeld. Mede daardoor zijn er kunstgrasschoenen beschikbaar in vele soorten, maten en prijzen. Maar wat is de beste keuze voor jouw kind? Om je te helpen bij het uitzoeken van nieuwe sportschoenen, is hier de test voor kunstgrasschoenen.

We hebben vijf paar kunstgrasschoenen laten testen door kinderen en door sportfysiotherapeut Jules van de Veen, gespecialiseerd in voet- en loopanalyse. De kinderen keken naar het uiterlijk van de schoen, pasvorm en comfort. Jules lette op de ondersteunende eigenschappen van de schoenen. De cijfers van de kinderen en de cijfers van Jules tellen beide voor 50% mee.

Uitslag

Asics kwam als best uit de test bij Jules, op de voet gevolgd door Adidas. Vooral de goede hielkap en de stevigheid van het bovenwerk van Asics zijn goed. Het buigpunt van de Adidasschoen viel op in positieve zin. De kinderen kiezen voor de Nike-schoen, vooral gebaseerd op de goede prestaties tijdens springen en schieten.

Aandachtspunten

Jules: ‘Bij kunstgrasschoenen voor kinderen zijn drie belangrijke functionele eigenschappen van de schoen het buigpunt, de hielkap en de stevigheid van het bovenwerk.’

‘De zool van een kunstgrasschoen is dikker dan de zool van een voetbalschoen vanwege de ondergrond. Daardoor is de zool minder hard dan die van een voetbalschoen. Er is weinig verschil tussen leren schoenen of schoenen van hoogwaardig kunststof. Beide materialen ademen even veel. Hoogwaardig kunststof is zelfs vormvaster en het heeft minder onderhoud nodig’, aldus Jules.

Een schoen die iets minder goed scoort op deze onderdelen, is niet per definitie een slechte schoen, benadrukt Jules. ‘Alleen op de onderdelen ondersteuning en aansluiting scoort deze dan minder. Als je kind een afwijking in de voet heeft en ondersteuning nodig heeft van een schoen, gaan deze punten spelen. Hoe meer je kind met de voeten naar binnen geknikt staat, hoe belangrijker de genoemde functionele eigenschappen zijn.’

Met dank aan VSO-Papendal/VSO-Netwerk, Kennemer Duincamping Bakkum en Bovenlander Hockeykampen.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.