Sluiten

Besparen kan elke club

Artikel

Publicatiedatum 17 oktober 2016

Sportverenigingen kunnen nog best het één en ander besparen op hun uitgaven. Dat is het uitgangspunt van Sportservice Noord-Brabant (SSNB) bij het ontwikkelen van een besparingsprogramma, dat iedere Brabantse sportvereniging aanbiedt in kaart te brengen hoeveel er kan worden bespaard.

Bas IJpelaar is accountmanager bij Sportservice Noord-Brabant en licht het initiatief toe: “Ons uitgangspunt is het om zoveel mogelijk besparingen te realiseren voor de sportaanbieders.” Daarvan profiteren niet alleen de sportverenigingen direct, maar indirect ook de gemeenten, die baat hebben bij een gezonde financiële positie van hun sportclubs. Daarom wordt het programma door SSNB in eerste instantie aan de Brabantse gemeenten aangeboden. In samenwerking met een gemeente worden de lokale clubs dan benaderd met het aanbod hun nota´s tegen het licht te laten houden en zo te bekijken waarop bespaard kan worden. IJpelaar: “Meestal leveren de energienota en de verzekeringspolis de meeste besparingen op. Maar je kan ook denken aan kantine- en parkbeheer of accommodatieonderhoud.”

Inmiddels lopen er projecten in negen Brabantse gemeenten, waaronder ook enkele grotere gemeenten. En het programma levert elke club besparingen op. IJpelaar: “Uiteraard varieert het bedrag, bij een kleine kanovereniging hebben we 250 euro aan besparing kunnen bieden, een voetbalvereniging kan al gauw aan 5000 euro op jaarbasis denken. In totaal hebben we nu al 70.000 euro kunnen besparen.”

In de rest van Nederland zullen die besparingsmogelijkheden waarschijnlijk ongeveer hetzelfde zijn, maar daar ondersteunt SSNB de gemeenten niet in. Toch zou dat zeker de moeite waard zijn. IJpelaar: “Ons project is ontstaan omdat wij merkten dat we een goed netwerk hebben opgebouwd, de juiste wegen kennen en bij het opvragen van offertes ook met grotere hoeveelheden kunnen werken. Maar uiteraard kan iedereen dat doen. Ga als sportclub niet naar je verzekering, maar schakel een verzekeringsmakelaar in. Ga als gemeente na of je voor de energievoorziening van je sportaccommodaties geen betere condities kunt afdwingen. Dat geldt ook voor inkoopcollectieven van sportverenigingen voor hun horecabehoeften.”

Nota´s tegen het licht

Elk bestuur van een sportvereniging kan een keer om tafel gaan zitten en kijken naar de nota´s die ze betalen. Wat zou wellicht goedkoper kunnen, waar is wellicht een sponsor voor te vinden? Zijn er zaken die samen met een andere vereniging ingekocht kunnen worden, zoals kleding, sportmaterialen of drukwerk? IJpelaar: “Even zo´n check is altijd goed! Zo hebben wij ook een tennisvereniging geholpen, die de schoonmaak van het tennispark had uitbesteed aan een commercieel bedrijf. Hun nota hebben wij aan een aantal andere schoonmaakbedrijven voorgelegd, en het heeft die club op jaarbasis een besparing van 1400 euro opgeleverd. Daar kun je een toernooi voor organiseren!”

SSNB is blij met de goede resultaten tot nu toe. IJpelaar: “We streven ernaar om eind 2017 in 25 Brabantse gemeenten het project te realiseren. Daar profiteren zowel de gemeenten als de sportverenigingen van.”

Gerelateerde artikelen

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.