Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Bereken de waarde van sport bij re-integratie

Artikel

Draagt sporten bij aan re-integratie op de arbeidsmarkt? Ja, stellen alle betrokkenen. Maar hoeveel precies? Dat is lastig uit te drukken in euro’s. Al kan het BOR, ofwel het Beleids Ondersteunend Rekenmodel, van het Kenniscentrum Sport een bijdrage leveren aan beter inzicht.

bor3Keiharde cijfers zijn achter niet te geven. Het blijft bij schattingen. Zo kan sport als deel van een traject voor re-integratie per persoon 2.000 tot 4.000 euro opleveren. Die raming is gebaseerd op onderzoek naar eerder georganiseerde projecten, zegt Geeske van Asperen, specialist op dit gebied bij het Kenniscentrum Sport. Ze waarschuwt direct dat je dit bedrag niet zomaar kunt projecteren op andere initiatieven. “Eerst moet worden gekeken of de lokale aanpak vergelijkbaar is qua kosten en effecten.”

bor7Daar wringt de schoen. Vergelijken is moeilijk. Projecten waarbij sport een middel is om werklozen te begeleiden naar een plaats op de arbeidsmarkt lopen sterk uiteen. Bovendien zijn ze vaak de startfase nog maar net ontgroeid. Sommige leveren veelbelovende resultaten op. Iedereen die zich ermee bezighoudt, bevestigt dat sport een bijdrage levert aan fysieke, mentale en sociale reactivering. Over enkele bijzondere initiatieven van sport bij arbeidsreintegratie kun je in andere artikelen meer lezen.

Algemeen geldende, op gedegen onderzoek gebaseerde uitspraken over het inzetten van sport zijn nog niet te doen. Een hindernis is dat vaak geen sprake is van langer lopende projecten, waarvoor structureel geld wordt uitgetrokken. Meestal wordt de inzet van sport nu betaald uit budgetten voor een geheel project. “Natuurlijk kun je bekijken hoeveel mensen je aan een baan hebt geholpen”, zegt Van Asperen van het Kenniscentrum Sport. “Maar we moeten bekijken hoeveel de sportprojecten het beter doen dan andere. Dan moet je ook bekijken hoe je zaken als gezondheid en kwaliteit van leven in geld uitdrukt.”

Het BOR is te gebruiken om een indicatie te krijgen van wat sport in een project voor re-integratie oplevert. Van Asperen: “Kosten, doorlooptijd, percentages van mensen die een baan vinden, wat dat scheelt aan uitkeringen, al dat soort cijfers hebben we achterhaald en uiteindelijk hebben we zo een rekenmodel ontwikkeld.”

Het rekenmodel bestaat uit drie onderdelen, die zijn gericht op verschillende doelgroepen. Bij elk onderdeel kun je de aantallen deelnemers en de kosten invoeren. In getallen en figuren wordt zichtbaar:

  • de maatschappelijke meerwaarde van sport binnen re-integratie
  • wie profiteert en wie investeert
  • hoe de doelgroep opschuift op de schaal van geïsoleerd tot bezig met betaald werk.

Wie bij een gemeente bezig is met sport- of sociaal beleid, kan inzicht krijgen in de waarde van sport bij re-integratie. En die is er. Dit kan van pas komen als je wilt bekijken of maatregelen doel treffen. Maar het resultaat van de BOR moet het vertrekpunt zijn voor gesprekken over het inzetten van sport. Het is een aanvulling op de ervaring en deskundigheid van de lokale experts. De naam BOR geeft precies aan waarvoor het is bedoeld: het ondersteunen van het beleidsproces.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.