Sluiten

Begeleiding: van app tot leefstijlcoach

Artikel

Publicatiedatum 15 december 2015

Heb je hulp nodig als je begint met sporten en bewegen? Binnen verenigingen en sportscholen kun je meestal wel bij iemand aankloppen. Maar ook als je alleen aan de slag gaat, hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Begeleiding is er in alle soorten en maten: van een app voor de mobiele telefoon tot een persoonlijke leefstijlcoach.

Coaching-apps

Een beweeg-app installeren op je smartphone is een simpele manier om je te laten coachen. Maar veel apps gaan verder dan dat. Ze leveren individuele feedback en advies, wat mogelijk is doordat bewegingen met de telefoon worden geregistreerd. Individuele feedback levert meer vooruitgang op dan algemene aanwijzingen, heeft onderzoek uitgewezen.

Welke app is geschikt voor jou? Belangrijk is dat je bezigheden kiest die bij jou passen én een app die bij je past. Meer tips vind je hier.

Personal Trainer

Een personal trainer kan uitgroeien tot een vertrouwenspersoon, een bron van inspiratie. Vaak zal het doel van de begeleiding zijn gewicht te verliezen en tegelijkertijd kracht en conditie op te doen.

Wil je een personal trainer in de arm nemen, bekijk dan of hij jou kan helpen bij het realiseren van jouw persoonlijke doelen. Wat is het belangrijkste: bijvoorbeeld afvallen of spieren kweken? Is dat iedereen duidelijk, dan kan de begeleiding bijzonder effectief zijn. Het scheelt dat je de aandacht van je coach niet hoeft te delen met anderen. En meestal houdt een personal trainer je bij de les: een afspraak is een betere stok achter de deur dan het voornemen alleen naar de sportschool te gaan.

Een nadeel van het inschakelen van een personal trainer vormen de kosten. Het is moeilijk iemand te vinden voor minder dan 50 euro per uur. En er bestaat geen officieel kwaliteitskeurmerk. Informeer naar de diploma’s die de trainer bezit. Kijk ook naar zijn specialiteit: past die bij jou? Bestaat er een goede intakeprocedure en kunnen jullie overweg?

Zoek je een personal trainer? De markt groeit. Onder meer op de volgende websites kun je zoeken:

Ook kun je bij de brancheorganisatie Fit!vak bekijken of een sportschool erkend is, gecertificeerd op het gebied van veiligheid en hygiëne.

Leefstijlcoach

Een stap verder dan de personal trainer vind je de leefstijlcoach. Deze richt zich op het gehele dagelijks leven. Daarbij hoort voldoende beweging, Maar de coach besteedt ook aandacht aan onder meer verantwoord eten en voldoende slaap, kortom: alles wat te maken heeft met gezond leven. De coach bespreekt met jou persoonlijk hoe je vooruit kunt gaan, al staan vaak ook groepsbijeenkomsten op het programma.

Of de hulp van een leefstijlcoach wordt vergoed, hangt af van verschillende factoren. Bekijk je zorgpolis, want de regelingen kunnen verschillen per verzekeraar en per gekozen pakket. Werkgevers zijn soms bereid mee te betalen. Informeer daarnaar als je erover denkt een leefstijlcoach in te schakelen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.