Sluiten

Baby in beweging: Laat hem lekker schuiven

Blog

Publicatiedatum 2 oktober 2013

Kinderfysiotherapeute Sifra Roosjen vertelt in dit artikel over het belang van beweging voor je baby. Wat kun je doen, en waar moet je opletten?

Dat sporten belangrijk is voor kinderen, dat weten we. Tegenwoordig kunnen kinderen steeds jonger starten met diverse sporten. Dat is vooral een uitkomst voor de motorisch actieve kindjes met grote bewegingslust. Maar niet alle kinderen hebben van nature een enorme bewegingsdrang en sommigen neigen zelfs tot een ‘natuurlijke’ luiheid.

Wat voor karakter je kind ook heeft, ouders van jonge kinderen hebben een belangrijke rol in het stimuleren van hun motorische ontwikkeling en dus begint het sporten eigenlijk al meteen vanaf de geboorte!

De eerste levensjaren zijn een gevoelige periode voor de ontwikkeling van het kind op veel gebieden. Wanneer een kind de kans niet krijgt motorische vaardigheden in de eerste jaren te ontwikkelen, is de gevoelige periode voorbij en zal het veel meer moeite kosten ze alsnog te verwerven.

Wanneer een kind in een weinig stimulerende omgeving opgroeit en om de een of andere reden een ontwikkelingsachterstand oploopt, bestaat de kans dat de achterstand alleen maar groter wordt, aangezien het niet kan profiteren van de nieuwe leermogelijkheden.

Ieder kind zijn eigen tempo

Een goede motorische basis is belangrijk voor het beoefenen van verschillende sporten op een latere leeftijd. Iedere ouder wil het liefst dat zijn kind ‘normaal’ ontwikkelt en alle mijlpalen binnen de normen behaald. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en laat ik wel duidelijk zijn: ieder kind ontwikkelt in zijn of haar eigen tempo, maar je kunt ze wel wat sturen en soms wat handvatjes geven.

Daarom wordt er bijvoorbeeld vanaf de geboorte zo op gehamerd kindjes veel op de buik te laten spelen. Hierdoor ontwikkelen onder andere rug en nekspieren die o zo belangrijk zijn voor het zitten en vervolgens kruipen.

Het liefst wil je dat je kindje vanuit zichzelf leert te zitten. Want wanneer je je baby constant in zitpositie neerzet, zal het minder uitgedaagd worden dit zelf te gaan proberen. Soms creëer je hier echte dwingelandjes door, omdat ze altijd iemand nodig hebben om te komen waar ze willen. Ook heb je een grotere kans dat je kind gaat billenschuiven. Deze billenschuivers ontwikkelen minder romp- en armspieren dan kindjes die normaal tijgeren en kruipen en daarnaast kunnen ze een minder goede opvangreactie bij het vallen ontwikkelen.

Pas daarentegen op met loopstoeltjes en bouncers. Hiermee creëer je namelijk weer een onnatuurlijke manier van staan en lopen.

Probeer je kleintje te stimuleren met speelgoed om op onderzoek uit te gaan. Gebruik hiervoor ballen, of maak een (veilige) hindernisbaan om overheen te klimmen.

Door het stimuleren van lopen op verschillende ondergronden ontwikkelt een dreumes een goede balans, wat later bij alle sporten goed van pas komt!

Waar het uiteindelijk in grote lijnen op neer komt: laat je kleintje ontwikkelen op zijn of haar eigen tempo. Laat je vooral niet gek maken door ‘snellere’ kindjes om je heen. Maar bied je kind wel een uitdagende omgeving om te ontwikkelen af en toe hard te vallen, en vervolgens weer vol goede moed op te staan. De perfecte basis voor een sportertje in de dop!

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.