Sluiten

Arjen van Sporttest: Welke sport past bij mijn kind?

Blog

Publicatiedatum 23 oktober 2014

Veel ouders komen bij ons met de vraag ‘Welke sport past bij mijn kind?’. Nu hebben we daar allerlei mentale feitelijke waarnemingen, fysieke testprotocollen en aanvullende complexe modellen voor ontwikkeld. Maar waar kun je als ouder al op letten? En wat zijn aannames waar je eens over kunt twijfelen?

In de praktijk merken we bij de verschillende initiatieven van Nationaal Bureau Sport Stimulering dat ouders een bepaald automatisme hebben om te kiezen voor een teamsport. Er zijn legio redenen om dit te verantwoorden, maar wat is nu écht de achterliggende gedachte?

Soms krijgen wij het idee dat het voornamelijk handig is om een teamsport te kiezen omdat met een vriendje of vriendinnetje meerijden goed uitkomt in de agenda. Natuurlijk is het bij een (grotere) teamsportvereniging ook lekker om te kunnen netwerken in de kantine.

De sportkeuze voor een kind is belangrijk om ‘een leven lang actief’ te zijn, wat steeds belangrijker wordt. Kijk maar eens naar de trends van een hoger BMI van de Nederlandse bevolking, dat we steeds ouder worden en de positieve invloed die sport hierop heeft.

De sportkeuze van een kind is van belang om een succesbeleving uit de sport te krijgen, let maar eens op dat de jongetjes of meisjes van iedere voetbalvereniging die in de F1 zitten, in de senioren vaak nog voetballen.

Veel mensen denken dat in teamsport het sociale aspect belangrijk is, maar is dat wel zo? Wij merken tijdens de sportkampen die we organiseren in de schoolvakanties, dat individuele sporters elkaar veel positiever coachen, meer helpen en minder concurrerend zijn.

Ook op het hoogste niveau zie je dit terugkomen. Denk maar eens aan de spelers van de landenteams op WK’s en EK’s die daar zijn om zichzelf ‘in de kijker te spelen’ ten opzichte van individueel sportende zwemmers, die hopen dat de beste van de race wint.

Ons advies zou zijn om eens te kijken waar een kind zich thuis voelt, proberen is een belangrijke meting of een sport past. Daarnaast is het centraal stellen van het kind enorm belangrijk, neutraal zijn als ouder in het advies en de ontwikkeling. Mocht u daar niet uitkomen, dan kunt u altijd overwegen een sportkeuzetest tijdens een sportkamp van Sportivun bij te boeken!

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.