Sluiten

Antropometrie en spierkracht van het bovenlijf in relatie tot starttijd bij rodelen

Artikel

Geplaatst op 2 januari 2012

Geplaatst op 2 januari 2012

Bij rodelen is een goede start essentieel om uiteindelijk een goede prestatie te kunnen leveren. Een goede start is afhankelijk van vele factoren zoals materiaal, mentale capaciteiten en lichamelijke eigenschappen. De start is het enige moment dat de atleet de slee door lichamelijke inspanning kan versnellen.

Grossland et al. hebben gekeken of er verbanden gelegd konden worden tussen lichaamsmaten en spierkracht van het bovenlijf in relatie tot de starttijd. Dit is zowel bij senioren als junioren bestudeerd. De Amerikaanse jeugd (9 leden met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar) en senioren (13 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar) rodelselecties participeerden in het onderzoek. Zowel vrouwen als mannen namen deel. Verschillende lichaamsmaten van het bovenlijf werden gemeten. Dit waren onder andere de armlengte en de schouderbreedte. Verder werden er meerdere krachtmetingen gedaan, waaronder het maximale gewicht dat kon worden weggedrukt bij bankdrukken en kon worden opgetrokken tijdens een prone row. Bij een prone row ligt een atleet op de buik op een bankje en trekt hij een gewicht omhoog. De uitkomsten van deze metingen werden vergeleken met de starttijd. Deze starttijd werd bepaald tijdens een indoormeting, zodat de omstandigheden voor iedereen gelijk waren. Er werden twee starts uitgevoerd en alleen de snelste start werd meegenomen in de analyse.

Zowel de gemeten lichaamsmaten als de spierkracht waren sterk gerelateerd aan de starttijd. Zo was een verhoogde spierkracht gerelateerd aan een snellere start, net als bijvoorbeeld een grotere armlengte. Zowel bij de jeugdselectie als bij de seniorenselectie werden deze verbanden gevonden, al waren de verbanden bij de junioren minder sterk. Zo was het verband tussen kracht en startsnelheid bij junioren kleiner dan bij hun oudere collega’s. Overall was de prone row het sterkst gerelateerd aan de starttijd.

Er bestaat een grote kans dat de conclusies van het onderzoek van Grossland et al. berusten op onjuiste toepassing van de statistiek. Zowel bij de junioren als in de seniorengroep werd er geen onderscheid gemaakt tussen vrouwelijke en mannelijke rodelaars. Mannen zijn sterker en bij het rodelen sneller dan vrouwen, dus vind je een systematisch verband tussen kracht en snelheid als mannen en vrouwen als één groep worden beschouwd. Maar het is de vraag of dit verband nog steeds gevonden wordt als je het alleen binnen een groep mannen probeert aan te tonen. Om daadwerkelijk het verband tussen spierkracht en startsnelheid aan te tonen zou het interessanter zijn om te kijken of de bevindingen hetzelfde zijn binnen bijvoorbeeld een groep mannen. Mocht dat verband gevonden worden, dan zou het goed zijn om te bestuderen of krachttraining leidt tot een daadwerkelijke verbetering van de starttijd.

Grossland BW, Hartman JE, Kilgore JL, Hartman MJ, Kaus JM (2011) Upper-body anthropometric and strength measures and their relationship to start time in elite luge athletes. J. Strength Cond. Res., 25: 2639-2644.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.