Sluiten

Anneke over haar zoon, zwemmer Joost Reijns

Interview

Publicatiedatum 28 november 2014

De Olympische Spelen in Rio (2016) waren voor Joost Reijns het uiteindelijke doel. Maar in 2014 trainde de zwemmer hard om zich te kwalificeren voor het WK langebaan in Rusland, waarvoor de eerste kwalificaties in december 2014 in Amsterdam plaatsvonden. We spraken met zijn moeder Anneke over de jeugd van de befaamde zwemmer.

Elke zondagochtend stond het gezin Reijns klaar in het zwembad voor baby- en later kleuterzwemmen. Joost is niet de enige waterrat in de familie: ook zijn ouders waren vroeger vaak in het zwembad te vinden en toen hun zoon ouder werd, trok het gezin met de caravan het land door om mee te doen aan open water wedstrijden.

Ouders Anneke en Antoine reden heel wat af om hun oudste zoon van de ene sport naar de andere te krijgen, net als hun ouders vroeger voor hen hadden gedaan.

Talent

Toen Joost 14 was, kreeg het gezin de tip om in Hoorn te gaan trainen. ‘Hier werden al Speedo-wedstrijden gehouden, die waren toen net nieuw’, vertelt Anneke. Het doel was in eerste instantie om mee te doen aan de Nederlandse kampioenschappen. En dat deed Joost: binnen 6 maanden en veel sneller dan het gezin ooit had verwacht.

Vanaf toen ging elke schooldag om 5 uur de wekker en reed vader Antoine met Joost en 4 andere kinderen naar Hoorn voor de zwemtraining. Daarna was het snel omkleden en terug naar Grootebroek, om op tijd weer op school te zijn. Dit drukke schema betekende voor Joost dat hij een sportkeuze moest maken: zeilen, of zwemmen.

Op zijn 17e mocht Joost meetrainen met het XLence zwemteam van Fedor Hes in Amsterdam. Een trots moment voor moeder Anneke, die nog altijd zo veel mogelijk wedstrijden probeert bij te wonen.

Het talent en de ambities van Joost zorgden ervoor dat hij een prominente plaats innam in het gezinsleven. Toch heeft dit bij zijn broer Luuk gelukkig nooit voor problemen gezorgd. ‘Af en toe riep Luuk wel “En nu moeten jullie eens ophouden over dat zwemmen!” en dat deden we dan. Joost is echt Luuk’s grote broer en hij is altijd overal bij betrokken geweest.’

De grote wedstrijden

In 2007 zwom Joost zijn eerste WK in Melbourne. ‘Het is een unieke ervaring, ook om al die grote namen te zien’, vertelt Anneke. Voor zowel ouder als kind waren de eerste keren erg imposant, maar inmiddels zijn ze de wedstrijden gewend. ‘Ik heb nog een foto van Joost als klein joch met Pieter van den Hoogenband, van een signering destijds. Nu zwemt Joost op zo’n zelfde niveau. Dat is toch wel bijzonder.’

Joost had, tot zijn ziekte in 2012, altijd een vast schema in het weekend voor een grote wedstrijd. Hij sliep dan bij zijn ouders, thuis in Grootebroek, ging langs bij zijn oma en ging altijd even naar de kapper in Lutjebroek. ‘Joost is een heel sociaal kind, sociaal hoogbegaafd is zelfs wel gezegd.’

De weg naar Rio

In 2012 werd naar aanleiding van een dopingtest bij Joost zaadbalkanker vastgesteld. Het was een zware klap, maar de zwemmer bleef er volgens zijn moeder altijd sterk en positief onder. Hij hielp niet alleen zichzelf, maar ook iedereen om zich heen door de moeilijke periode. En nu is hij vastbesloten te imponeren in Rio.

En dus werkt hij hard om resultaten te boeken op ‘zijn’ twee onderdelen: de individuele 200 meter vrije slag en de 4 x 200 meter estafette. ‘Als ouder zijnde zit ik na zijn ziekte wel anders op de tribune’, vertelt Anneke. ‘Het winnen is voor mij nu minder belangrijk, het feit dat hij daar staat na alles wat er gebeurd is, dat is voor mij de grote overwinning.’

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.