Sluiten

Amsterdamse sportclubs krijgen wijze raad van studentenadviesbureau JongGras

Artikel

Publicatiedatum 18 april 2017

In Amsterdam kun je als sportvereniging advies krijgen van studenten van adviesbureau JongGras die voor hun studie kennis in de praktijk toepassen. Deelnemende clubs zijn enthousiast.

Elke sportvereniging worstelt wel eens met iets dat belangrijk is voor de club, maar dat niet direct met sport te maken heeft. Denk aan de website die verouderd is, een tekort aan vrijwilligers, of het schrijven van een sponsorplan. Hoe fijn zou het zijn als iemand van buiten de vereniging, met een frisse blik, daar bij zou kunnen helpen?

In Amsterdam pakten studenten deze handschoen op: sinds september 2016 biedt studentenadviesbureau JongGras Advies sportverenigingen ondersteuning aan. Het is een project van Academie van de Stad en is opgezet in samenwerking met de afdeling Sportstimulering van gemeente Amsterdam. Na een halfjaar maken ze tevreden de balans op.

Vraag wordt adviesplan op maat

Studenten met elkaar in overleg voor Project JongGras Advies
(Foto: JongGrasAdvies)

JongGras Advies is een team van 10 studenten van verschillende studieachtergronden, die allen als ‘studentadviseur’ stage lopen in het kader van hun opleiding. Deze adviseurs worden begeleid door twee studentcoördinatoren; dat zijn derde- of vierdejaars studenten.

Sportverenigingen leggen hun vraagstuk neer bij het bureau. Dat zet de vraag om in een adviesopdracht en een van de coördinatoren koppelt die vraag aan een adviseur. Deze adviseur gaat vervolgens gedurende vier maanden aan de slag met deze adviesopdracht en presenteert de sportvereniging uiteindelijk een adviesplan op maat.

Hulp bij de promotie

Zo pakte studentadviseur Mariah een opdracht op voor wandelvereniging Wandelen&Zo in Amsterdam Zuidoost. Deze vereniging was op zoek naar informatie om verschillende doelgroepen te kunnen aantrekken. Mariah deed onderzoek in de buurt en liet een professional kijken naar de website van de vereniging. Wandelen&Zo ging meteen aan de slag met de tips en liet al na anderhalve week na de presentatie weten verschillende adviezen te hebben doorgevoerd.

Studentadviseur Ayesha pakte een opdracht op voor handbalvereniging SV Vriendschap, dat na veranderingen op en rondom hun sportpark hun naam opnieuw wilde vestigen. Ayesha bezocht de club en merkte meteen dat de sfeer er erg goed was. Ze ging op zoek naar een manier waarop ze die sfeer kon laten zien aan de buitenwereld. Ayesha besloot een promotiefilmpje te maken waarin de club wordt voorgesteld en de goede sfeer op de club te zien is.

Bijeenkomst voor mogelijke sponsoren

Voetbalvereniging Zuidoost United wilde meer inzicht in mogelijkheden van sponsoren en werd hierbij geholpen door studentadviseur Awien. Zij ging hiermee aan de slag en kwam met oplossingen die pasten bij de kernwaarden van de club.

Een van de kernwaarden van deze voetbalclub is bijvoorbeeld ‘Ondernemen’. Awien koppelde die aan het plan om een sponsorbijeenkomst te organiseren. Over de invulling van dit plan wordt nog gesproken, maar het is de bedoeling dat bedrijven uit de buurt er elkaar kunnen ontmoeten en zich er ook kunnen presenteren.

Ook advies in 2018

Deelnemers aan Project JongGras Advies in gesprek met elkaar
(foto: JongGrasAdvies)

Halverwege het project zijn de sportaanbieders, de adviseurs en de gemeente positief gestemd over de resultaten van het project, dat nog in de pilotfase verkeert. De intentie van alle partijen is daarom om het project volgend jaar door te laten gaan. De studentadviseurs zijn net aan hun nieuwe, tweede opdracht begonnen en zijn erg gemotiveerd om deze opnieuw tot een goed eindresultaat te brengen.

Een vraagstuk neerleggen bij JongGras Advies?

Heb ook jij als bestuurder bij een sportvereniging een vraagstuk waar je denkt de hulp van JongGras Advies goed bij te kunnen gebruiken? Voor dit jaar zit JongGras Advies vol, maar schroom niet om een mailtje te sturen naar info@jonggrasadvies.nl. Dan kan er worden gekeken naar een eventuele samenwerking voor volgend jaar.

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.