Sluiten

Alles over Bikram yoga en hot yoga

Artikel

Publicatiedatum 5 juni 2017

Het liefst zouden we allemaal yoga beoefenen in een mooi warm oord met fantastisch uitzicht. Jammer genoeg is onze realiteit in Nederland – met uitzondering van een paar fantastische zomerweken – gemiddeld 10 graden en regelmatig regen. Aan dat uitzicht is weinig te doen (behalve een flinke portie visualisatie), maar die temperatuur.. We introduceren: Bikram yoga en hot yoga. Voor wie het aandurft.

Oorsprong

Bikram Choudhury
Bikram Choudhury. Foto: LA Yoga Magazine

Bikram Choudhury, de man achter Bikram yoga, was vier jaar oud toen hij zijn eerste yogalessen volgde in Calcutta, India. Op zijn zeventiende hielp het uitoefenen van yoga hem te herstellen van een knieblessure die velen zagen als ongeneesbaar. Geïnspireerd door zijn eigen herstel, verliet hij zijn thuis om de kracht van yoga verder te verspreiden.

In 1970 gaf Bikram les in Japan. Niet gewend aan het koudere klimaat, besloot hij zijn studio te verhitten tot 28 graden, dezelfde temperatuur als die hij kende van thuis. Toen hij de positieve effecten hiervan zag bij zijn leerlingen, wilde hij dit verder onderzoeken en testen en voerde hij de temperatuur uiteindelijk op tot de 40 graden die ook nu nog wordt gebruikt in Bikram yogalessen.

In de jaren ‘80 introduceerde Bikram ‘zijn yoga’ aan de grote namen in Hollywood. Hij mag nog altijd sterren als Madonna, Lady Gaga en George Clooney tot zijn volgers rekenen. Zijn luxe, populistische lifestyle is vaak onderwerp van kritiek van andere yoga goeroes die waarde hechten aan de meer traditionele kenmerken van een yogi (om maar niet te spreken over de controversie over de mogelijk te intieme banden die de man zou hebben met zijn leerlingen).

Kenmerken van Bikram yoga

poster met bikram yoga poses
De 26 asana’s van Bikram yoga. (Bron: Pinterest)

Kenmerkend voor zowel hot yoga als Bikram yoga is de hoge temperatuur. Bikram yoga wordt gegeven in een ruimte waar de temperatuur tussen de 38 en 42 graden ligt, met een luchtvochtigheid van 40%. Ronduit tropisch dus.

Het verschil tussen hot yoga en Bikram yoga zit in de invulling van de lessen. Een Bikram yogales duurt 90 minuten en houdt een vaste structuur van 26 asana’s en twee ademhalingsoefeningen aan. In principe is elke les hetzelfde.

Het enige vaste kenmerk van hot yoga is dat het in een snikhete ruimte plaatsvindt. Verder kan het gaan om elke vorm van yoga. Vaak is het Vinyasa, maar ook Ashtanga/power yoga kan onder de noemer van hot yoga worden gegeven.

Voor wie?

Voor de meeste mensen betekent de hitte dat ze dieper in hun stretches kunnen gaan: je kan makkelijker je tenen aanraken dan in een koude omgeving. De warmte kan de kans op blessures verkleinen, maar kan ze net zo goed veroorzaken; de kans dat je jezelf net iets te ver duwt, is groter. Daarnaast is sporten in 38 graden of hoger behoorlijk zwaar voor je lichaam. En omdat het zweet je van het lijf gutst, verlies je veel zout en kun je, als je niet genoeg drinkt, last hebben van dehydratatie.

Daarom:

  • Volg eerst een tijdje ‘normale’ yogalessen (bijvoorbeeld Vinyasa) voor je aan Bikram of hot yoga begint
  • Als je last hebt van een lage bloeddruk, let dan op je zoutinname
  • Ken je lichaam voor je aan hot yoga begint
  • stop als je merkt dat het niet lukt oid?
  • Kies een docent die kenmerken van uitdroging herkent
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.