Sluiten

Aantal rookvrije schoolterreinen in onderwijs neemt toe

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 21 maart 2019

Het aantal scholen in het onderwijs met een rookvrij schoolterrein neemt langzaam toe. Zowel in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs als het middelbaar beroepsonderwijs zijn er ten opzichte van 2016 meer scholen waar een volledig rookverbod geldt. Tegelijkertijd is de realisatie van volledig rookvrije schoolterreinen in 2020 nog niet in zicht.

Per augustus 2020 geldt een volledig rookverbod voor alle onderwijsinstellingen in Nederland. Het Mulier Instituut deed in opdracht van het Trimbos Instituut onderzoek naar de stand van zaken bij het rookvrij maken van schoolterreinen. Daaruit blijkt dat op dit moment 80% van de scholen in het primair onderwijs, 62% van de scholen in het voortgezet onderwijs en 14% van de scholen in het middelbaar beroepsonderwijs een geheel rookvrij schoolterrein heeft.

Niet alle schoolleiders blijken van plan te zijn het schoolterrein rookvrij te maken. Genoemde redenen hiervoor zijn onder andere:

  • Niet willen opleggen van een rookverbod aan het personeel.
  • De verwachting dat leerlingen niet zullen stoppen met roken, maar buiten het schoolterrein gaan roken, waardoor de school geen toezicht meer kan houden.

Lees de rapportage ‘Op weg naar rookvrije schoolterreinen’ in zijn geheel, of bekijk het volledige nieuwsbericht van Mulier bij dit rapport.

Meer lezen? Kijk ook eens in de Kennisbank Sport en Bewegen voor meer publicaties over roken.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.