Sluiten

5 vragen over zonnebrandcrème bij kinderen

Artikel

Publicatiedatum 18 juli 2017

De zon schijnt: dus lekker buiten spelen met je kind en vitamientjes opdoen! Maar onze huid herinnert zich elke zonnestraal vanaf onze geboorte. Daarom is het belangrijk dat je je kind goed insmeert met de juiste zonnebrandcrème. 

1. Met welke factor moet je je kind insmeren?

Kinderhuidjes zijn veel gevoeliger dan de huid van volwassenen. De zelfbeschermende werking van de huid is nog niet voldoende ontwikkeld om te beschermen tegen UV-straling, waardoor de huid snel verbrandt. Volgens het KWF hebben kinderen die regelmatig verbranden door de zon op latere leeftijd een groter risico op huidkanker. Daarom heeft de kinderhuid een zonnebrandcrème nodig met extra goede bescherming. Gebruik een zonnebrandcrème met minstens beschermingsfactor (SPF) 30. 

Extra waterproof zonnebrand voor kinderen
Ga je lekker met je kind naar het zwembad voor
een verkoelende duik? Zorg er dan voor dat je je
kind insmeert met een extra waterproof zonnebrandcrème. Water spoelt normale zonnebrand namelijk weg, waardoor je kind minder goed beschermt is. Een extra waterproof zonnebrandcrème beschermt voldoende, ook na lange tijd in het water. Toch raden wij aan om altijd opnieuw zonnebrandcrème bij je kinderen aan te brengen na het zwemmen.

Zonnebrandcrème voor baby’s
Pasgeboren baby’s moet je zoveel mogelijk uit de zon houden. Tot ongeveer een half jaar oud is het verstandig om helemaal niet met je baby in de zon te gaan. De tere babyhuid is dan nog zeer kwetsbaar. Ontkom je er niet aan, kies dan voor een goede zonnebrandcrème voor baby’s met minstens factor 50.

2. Waarop letten bij het kopen van zonnebrandcrème?

Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen waar een UVB- en een UVA-filter in zitten en waarbij vermeld wordt dat de crème waterresistent of waterproof is. Er zijn ook een aantal ingrediënten die je beter kunt vermijden.

Lijstje met schadelijke stoffen:

 • Chemische filters
  Zonnebrand met chemische filters bevat ingrediënten die worden opgenomen in de huid en daar de UV-straling absorberen. Chemische of synthetische filters herken je aan namen als octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Deze zonnebrand beschermt pas een half uur na het smeren. Synthetische zonnebrandbescherming absorbeert en versnippert de Uv-stralen. Wanneer de moleculen van de zonnebrandcrème ‘vol’ zijn, beschermen ze niet meer. Daarom is het altijd belangrijk om zonnebrand opnieuw aan te brengen. Ook bevatten de meeste synthetische zonnebrandcrèmes ook schadelijke stoffen die je niet op de huid van je kind wilt smeren. In plaats van een zonnebrand met een chemisch filter, kun je een zonnebrand met een mineraal filter gebruiken.

 • Oxybenzone
  Oxybenzone is ook wel bekend als benzophenone 3. Deze stof in zonnebrandcrèmes wordt overigens niet alleen afgeraden voor kinderen maar ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het kan namelijk de hormonen verstoren en komt makkelijk in het bloed, urine en moedermelk terecht.

 • Alcohol en parfum
  Alcohol zit vaak in zonnebrandcrèmes, om de crème langer houdbaar te maken. Het is alleen niet heel vriendelijk voor de huid. Het droogt de huid van je kindje uit en kan irritatie veroorzaken. Ook parfum zorgt voor huidirritatie.

3. Hoe vaak moet je je kind insmeren?

Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaat in met zonnebrandcrème. Een zonnebrandcrème die je maar één keer per dag hoeft aan te brengen en toch de hele dag beschermt klinkt mooi, maar is niet voor iedereen voldoende. Het hangt af van je huidtype en bezigheden op een dag. Wil je zeker weten dat je voldoende smeert? Herhaal het dan elke twee uur of vaker als je kind erg zweet, heeft gezwommen of heeft gesport. Met het afdrogen met een handdoek wrijf je namelijk zo de helft van de crème eraf.

4. Hoe dik moet je smeren?

Smeer niet te dun, dat vermindert de werking. Vergeet ook de oren, voetjes, oogleden en nek niet. Het KWF adviseert om 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt te gebruiken:

 • 1 lepel voor gezicht en hals
 • 2 lepels voor armen en schouders
 • 2 lepels voor borst, buik en rug
 • 2 lepels voor benen en voeten

5. Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Hoe zit het met die fles zonnebrand van vorige zomer? Ofwel: hoe lang is hij houdbaar? Zonnebrandcrème is na aankoop 1 tot 2 jaar houdbaar. Nadat de verpakking geopend of warm geworden is, wordt de beschermingsfactor lager en geeft niet meer de volledige bescherming. Bewaar je zonnebrand dus niet te lang en niet in de volle zon.

Tot slot: kinderen kopiëren alles. Zorg er dus voor dat jij het goede voorbeeld geeft wat insmeren betreft. Wees zelf niet te zuinig met smeren, want goed voorbeeld doet volgen! En dan heb jij één ding minder om je zorgen over te maken terwijl de kids de hele dag buiten ronddolen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.